Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Αρχοντικό Τζώνου στην Χώρα

Το αρχοντικό Τζώνου στην Χώρα αγοράστηκε το 2015 από τον Δήμο Βοΐου με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Φέτος και μετά από τις δικαστικές αποφάσεις, ο Δήμος υποχρεώθηκε να κινητοποιηθεί προκειμένου να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες για την προστασία του κτιρίου και προχώρησε στην ανάθεση για την ανακατασκευή της κατεστραμμένης στέγης.

Το Αρχοντικό Τζώνου στην Χώρα (η φωτογραφία από την φίλη της σελίδας  Έφη Ντιό)

Οι εργασίες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του από τα αναρριχητικά φυτά τα οποία κυριολεκτικά έκρυβαν το κτίριο και συνέβαλλαν στην ταχύτερη κατάρρευση του.


Αποκαλύφθηκε η ομορφιά του κτίσματος που κρυβόταν για αρκετά χρόνια. Οι παλιοί με νοσταλγία θυμούνται την μεγαλοπρέπεια του αρχοντικού που περιλαμβάνει έναν αρκετά μεγάλο περιβάλλοντα χώρο που προστατεύεται με ψηλή λιθόκτιστη περίφραξη καθώς και μικρότερα εξωτερικά κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις.

Πολύ θα χαρούμε όταν ενημερωθούμε για το πότε και πως θα προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου και ποια θα είναι η νέα του χρήση.

Θα μπορούσε άραγε να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση εκδηλώσεων παρόμοιων αυτών του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης, ο οποίος φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ένα αρκετά μικρότερο κτίριο; 

Ο καιρός θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου