Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η Αποστολική Διακονία

Ο φίλος της σελίδας John Kotopoulis ανήρτησε, στην σελίδα μας, χθες, τέσσερις φωτογραφίες με την λεζάντα 1959. Δεν είμαι σίγουρος για την χρονολογία.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πολύ περισσότερο γιατί σε μια από αυτές περιλαμβάνεται τμήμα του κτιρίου για το οποίο έψαχνα να βρω φωτογραφίες εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένα η μια φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Το πάρκο αυτό παλαιότερα ονομαζόταν από τους Σιατιστινούς Πάρκο Δήμου προς τιμή του Νικολάου Δήμου μεγάλου δωρητή της Σιάτιστας που είχε δαπανήσει το ποσό για την κατασκευή του πάρκου αλλά και της ανάπλασης της περιοχής της Φούρκας περιμετρικά του Αγίου Δημητρίου, όπως με πληροφόρησε η ομάδα του siatistanews.


Στο πάνω δεξιό μέρος της φωτογραφίας φαίνεται τμήμα της πρόσοψης του κτιρίου της Αποστολικής Διακονίας.

Δεν γνωρίζω αν σε τμήμα του ή σε προσθήκη αυτού λειτουργούσε αρχικά η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας. Πίνακας στον οποίο κεντρικό θέμα είναι η πρόσοψη του κτιρίου βρίσκεται στην Μανούσεια Βιβλιοθήκη. Στην μνήμη μου μένει η επιβλητική πέτρινη κατασκευή.

Για την ιστορία το κτίριο κατεδαφίστηκε μέσα σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων επί δημαρχίας Δημητρίου Μπάτζιου (1987-1990) με την τότε Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Δημητριου από τους αδερφούς Παπαγεωργίου αλλά και το βασικότερο να δημιουργηθεί και ένα νέο ρέυμα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων προς την πλευρά του Α Δημοτικού Σχολείου για να μονοδρομηθεί ο δρόμος μπροστά από το πάρκό.

Οι απόψεις για το αν έπρεπε να κατεδαφιστεί το κτίριο και τότε και τώρα πολλές...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου