Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ο τρούλος του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

Την 9η Σεπτεμβρίου 1928 με μεγαλοπρέπεια έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας από τον Μητροπολίτη Γρεβενών Νικόλαο Παπανικολάου ο οποίος καταγόταν από την Σιάτιστα.

Ο ναός δεν είχε την τελική μορφή που όλοι μας θαυμάζουμε σήμερα. Το 1928 δεν είχε κατασκευαστεί ο τρούλος του για οικονομικούς λόγους ενώ δεν είχε κατασκευαστεί ούτε και το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Άγιος Δημήτριος το 1928
Τα σχέδια του Αριστοτέλη Ζάχου της κατασκευής του Αγίου Δημητρίου φυλλάσονται στην Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης.


Το σχέδιο του τρούλου του Αγίου Δημητρίου


Το βιβλίο του Αναστασίου Ν. Δάρδα με τίτλο «Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» το συνιστώ σε όλους όσους αναζητούν κάθε ιστορική λεπτομέρεια για τον ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Από το βιβλίο αυτό προέρχονται όλες οι φωτογραφίες.

Φωτογραφία από το στάδιο της κατασκευής του τρούλου

Θα μπορούσα να δώσω τα παρακάτω συνοπτικά στοιχεία από το έργο της κατασκευής του τρούλου.
  • Ο τρούλος του Αγίου Δημητρίου, βυζαντινού ρυθμού, έχει ύψος 9 μέτρα, περίμετρο 38 μέτρα, είναι οκτάπλευρος, η στέγη του αποτελείται από σφαιρικά τόξα. 
  • Η κατασκευή του δεν έγινε σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα του Ναού Αριστοτέλη Ζάχου αλλά σύμφωνα με τα σχέδια του Γεώργιου Νομικού ο οποίος σχεδίασε και το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Σιάτιστας.
  • Την πρωτοβουλία για την κατασκευή του τρούλου την ανέλαβε ο μητροπολίτης Ιάκωβος το 1951. Η κατασκευή ξεκίνησε αρχές Μαΐου του 1955 και ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του αλεξικέραυνου τον Σεπτέμβριο του 1957.
  • Φύλλα χαλκού συνολικού βάρους 1.300 κιλών τοποθετήθηκαν στη στέγη του τρούλου. Μέρος των χρημάτων συγκεντρώθηκε από την εκποίηση σε δημοπρασία χάλκινων σκευών βάρους 700 οκάδων που προσέφεραν οι Σιατιστινοί. Για την κατασκευή του τρούλου χρησιμοποιήθηκαν αμμόπετρες από τον Προφήτη Ηλία και ξυλεία από τον Πεντάλοφο.
  • Για την κατασκευή του τρούλου δαπανήθηκε ποσό ύψους 368.472,20 δραχμών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου