Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Οι μουσικοί της Σιάτιστας. Το νέο βιβλίο της Καλλιόπη Μπόντα-Ντουμανάκη, μια σύντομη παρουσίαση.

Πριν από λίγες μέρες η Καλλιόπη Μπόντα-Ντουμανάκη είχε την ευγενή καλοσύνη να μου χαρίσει ένα από τα αντίτυπα του τελευταίου της βιβλίου με τίτλο "Οι μουσικοί της Σιάτιστας". Γνωρίζοντας ότι ο αριθμός των αντιτύπων είναι μικρός και ότι το κόστος το ανέλαβε όλο η συγγραφέας του βιβλίου θα ήθελα πρώτα να της απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Συγχαρητήρια θα πρέπει να δώσουμε στον Δήμο Βοίου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την παρουσίαση του βιβλίου μέσα στο καλοκαίρι αλλά και την έκδοση του σε περισσότερα αντίτυπα σε καλύτερη έκδοση.

Το βιβλίο ξεκινάει από την χρονική περίοδο που αποδεικνύεται ιστορικά η ίδρυση του οικισμού της Σιάτιστας και φτάνει μέχρι το σήμερα έχοντας ως έναρξη την πρώτη μουσική κομπανία και τέλος την Φιλαρμονική της Σιάτιστας και τις σύγχρονες μουσικές κομπανίες.

Μας παρουσιάζει τις μουσικές ορχήστρες που διασκέδαζαν τους Σιατιστινούς τους οργανοπαίχτες που σχημάτιζαν τις κομπανίες και οι οποίοι προέρχονταν από συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο και συνοικία της Σιάτιστας. Πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν μαζί με άλλους Σιατιστινούς στο εξωτερικό με σκοπό την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος και συνέχιζαν να διασκεδάζουν τους συντοπίτες τους και μακριά από την αγαπημένη τους πατρίδα.

Έκπληξη μου δημιουργήθηκε, όταν ανακάλυψα μέσα από το βιβλίο, ότι τα όργανα με τα οποία διασκέδαζαν οι κομπανίες τους προγόνους μας δεν ήταν εξαρχής τα χάλκινα. Ζωντανεύουν εικόνες από γλέντια στην Σιάτιστα σε γιορτές και σε άλλες περιστάσεις σε όλη την έκταση της Σιάτιστας στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Χριστόφορο, παντού. Διαβάζουμε τους στίχους τραγουδιών με τα οποία γλεντάμε μέχρι και σήμερα.

Όλα τα παραπάνω καταγράφονται και μας δίνονται εμπλουτισμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η έρευνα και η συλλογή του υλικού έγινε με πολύ κόπο και ακούραστα, όπως πάντα, από την Καλλιόπη Μπόντα ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μέρος των στοιχείων που αναφέρει βασίζεται ακόμα και στις τοιχογραφίες των αρχοντικών της Σιάτιστας.

Συγχαρητήρια για το βιβλίο και μακάρι να συνεχίσει την ερευνά της και να μας χαρίσει και άλλα τέτοια βιβλία.


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD
lkotsikas@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Πως θα μπορουσα να προμηθευτω το συγκεκριμενο βιβλιο; Γνωρίζουμε αν υπαρχει καποιο σημειο πωλησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή