Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η Σιάτιστα ως επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

Η παρουσίαση στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο «Άμπελος 2017» της Καλλιόπης Μπόντα - Ντακουνάκη ήταν το βασικό έναυσμα που μου δημιούργησε κάποιες σκέψεις που θεωρώ πως οφείλω να τις καταγράψω.

Το χαρακτηρίζω βασικό έναυσμα, γιατί έναυσμα μου δόθηκε και από τις επιστημονικές εργασίες που ως βασικό άξονα είχαν την Σιάτιστα και οι οποίες παρουσιάστηκαν μέσω της σελίδας και θα συνεχίσουν παρόμοιες εργασίες να προβάλλονται.

Οι παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια και οι επιστημονικές εργασίες είτε με την μορφή πτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών διατριβών είτε με την μορφή εργασιών που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά αποδεικνύουν ότι η Σιάτιστα, η ιστορία της, η υλική και η άυλη πολιτιστική της κληρονομιά αποτελούν θέμα επιστημονικής έρευνας.

Η Σιάτιστα ως επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας (που είναι το θέμα της σημερινής ανάρτησης) μπορεί να ωφεληθεί με πολλούς τρόπους.

  • Η Σιάτιστα προβάλλεται μέσα από την επιστημονική έρευνα. Η προβολή αυτή αποτελεί εναλλακτική μορφή προβολής πέρα από τις βασικές μεθόδους που όλοι ξέρουμε και οι οποίες σωστά ακολουθούνται.

  • Η πολυμορφικότητα του ερευνητικού αντικειμένου της Σιάτιστας της δίνει ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια και το Βουδούρειο Πνευματικό Κέντρο.

  • Μέσω της επιστημονικής έρευνας, η Σιάτιστα έρχεται σε επαφή, με τους φοιτητές, με τους ερευνητές, και με τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ο ρόλος των μελών της επιστημονικής κοινότητας ας μην ξεχνάμε είναι πολυδιάστατος. Πολλοί εξ' αυτών δεν περιορίζονται μόνο καθαρά στα επιστημονικά τους καθήκοντα αλλά έχουν και σημαντικά πόστα είτε σε φορείς και οργανισμούς εθνικού ή διεθνούς επιπέδου είτε στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Η επαφή μαζί τους, μας δίνει την ευκαιρία, είτε να αναζητήσουμε την υποστήριξη τους σε αποφασισμένες αναπτυξιακές δράσεις είτε να ζητήσουμε την συμβολή τους στον σχεδιασμό τέτοιων δράσεων.

  • Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας. Θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά γιατί αποτελεί το αρχικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Για παράδειγμα τα συμπεράσματα μια διατριβής από την μελέτη ενός αρχοντικού δίνει μια πρώτη ιδέα για τις εργασίες που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του αλλά και την νέα του χρήση. Το αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλευρο άρα και το τουριστικό προϊόν της Σιάτιστας είναι με την σειρά του πολύμορφο. Ενδεικτικά, αρχοντικά, εκκλησίες, ηλιαστό κρασί, συλλογή του παλαιοντολογικού μουσείου, η κοιλάδα του Μεσιού Νερού, το έθιμο των καβαλάρηδων. Αρά ο δήμος μπορεί να κινηθεί σε πολλούς δρόμους ανάπτυξης του τουρισμού.

Αν δήμος θέλει να αποκομίσει τα προαναφερόμενα οφέλη, θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της στήριξης του ερευνητικού έργου.

Πως θα γίνει όμως αυτό; Ες αύριον τα σπουδαία!


Λάζάρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου