Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Σιατιστινοί καθηγητές στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

Όποιος περιηγηθεί στην ιστοσελίδα της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν θα δυσκολευθεί να ανακαλύψει και μια ενότητα που ως «τιμή ένεκεν» είναι αφιερωμένη στους καθηγητές της σχολής, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της.

Στην λίστα απαρτίζεται από είκοσι επτά πρόσωπα, στα οποία δεσπόζει αυτό του Μανώλη Ανδρόνικου του αρχαιολόγου που ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β’ στην Βεργίνα. Εδώ είναι και ο Ιωάννης Κακριδής, ο Απόστολος Βακαλόπουλος, ο Στυλιανός Καψωμένος, ο Λίνος Πολίτης, ο Αντώνης Σιγάλας.

Εδώ είναι και τρεις Σιατιστινοί.


Ο Δημήτριος Κανατσούλης (1907-1989), ο τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων για την ιστορική περίοδο της κυριαρχίας των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ήταν επίσης από τους σημαντικότερους συντελεστές του περιοδικού «Μακεδονικά Χρονικά» που εκδίδεται ακόμα και σήμερα από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, της οποίας ήτα μέλος.


Ο Απόστολος Σαχίνης (1918-1997), γόνος της ιστορικής οικογένειας Σαχίνη της Σιάτιστας. Κριτικός λογοτεχνίας, ήταν καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας, όπου δίδαξε από το 1965 έως το 1984. Το 1984 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


Ο Αναστάσιος Μέγας (1926-2000),ομότιμος καθηγητής στην έδρα της Λατινικής Φιλολογίας. Χρημάτισε και κοσμήτορας της σχολής την περίοδο 1980 – 1981. Παλαιοτέρα υπηρέτησε ως διευθυντής την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας – Μανούσεια. Επιμελήθηκε την έκδοση του περιοδικού Σιατιστινά, το οποίο δυστυχώς ο θάνατος του καθηγητή, τερμάτισε και την ζωή του περιοδικού.

ΠΗΓΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου