Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ο φίλος Δημήτριος Σιώτας


Ο Δεκαπενταύγουστος με το πανηγύρι του ένα ορόσημο, ξυπνητήρι για πολλούς Σιατιστινούς. Όσοι από αυτούς βρίσκονται πολύ μακριά από την μητέρα πατρίδα, τους καλεί να την επισκεφτούν έστω και για αυτές τις λίγες μέρες.



Ο Δημήτριος Σιώτας (James Siotas) του οποίου η διαδρομή στην ζωή μαζί με αυτήν του πατέρα του θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα πολυσέλιδο βιβλίο, κατέφτασε και φέτος στην Σιάτιστα. Αν και έχει περάσει τα ενενήντα μοιάζει ακούραστος.

Τον ευχαριστώ για το όμορφό δώρο του, το βιβλίο του με τίτλο “SIATISTA MACEDONIA, The Spirit of Hellenism” που μου χάρισε με μια συγκινητική αφιέρωση. Η ιστορία της Μακεδονίας καλύπτει συμπυκνωμένα το πρώτο μέρος του βιβλίου ενώ στα υπόλοιπα τρία κεφάλαια απλώνεται η ιστορία της Σιάτιστας.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται στους Σιατιστινούς εντός και εκτός των τειχών. Η αγγλική γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο, δίνει την δυνατότητα σε όσους έχουν πλέον δυσκολία με την μητρική γλώσσα να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν οι πατεράδες, οι παππούδες ή οι ακόμα πρωθύστεροι από αυτούς.

Το απλό γράψιμο και το μέγεθος του, επιτρέπει και σε κάθε μη Έλληνα επισκέπτη της Σιάτιστας να ανακαλύψει πως κατασκευάστηκαν τα αρχοντικά και οι εκκλησίες. Να γνωρίσει τα σημαντικότερα έθιμα της.

Με αφορμή το βιβλίο αυτό, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν αλλά παρόμοια, ξενόγλωσσα προφανώς, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον παραπάνω σκοπό.




Κλείνοντας να του ευχηθώ, καλή διαμονή, καλή Παναγιά και ακούραστος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το νέο του βιβλίο που δουλεύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου