Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Δήμος Βοΐου και κεντρική οργάνωση υπηρεσιών

Το κτίριο του Βιοτεχνικού Πάρκου Σιάτιστα είναι άλλο ένα μεγάλο κτίριο εγκαταλελειμμένο στην Σιάτιστα. Ας σκεφθούμε πόσες δημοτικές υπηρεσίες θα μπορούσε να στεγάσει και πόσο μεγάλο τμήμα του αρχείου του δήμου θα μπορούσε να φυλάξει.



Προτιμούμε να κρατάμε διάσπαρτες τις υπηρεσίες του δήμου. Ο λόγος προφανής. Ένας ρεαλιστής θα τον πει μικροπολιτική σκοπιμότητα. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Δεν πρόκειται αυτός ο Δήμος να πάει μπροστά αν δεν καταλάβουμε ότι ζούμε στον Δήμο Βοίου. Δεν ζούμε στον πρώην Δήμο Σιάτιστας, ούτε στον πρώην Δήμο Ασκίου, ούτε στον πρώην Δήμο Νεάπολης, ούτε στον πρώην Δήμο Τσοτυλίου, ούτε στην πρώην κοινότητα Πενταλόφου.

Η κατανομή των πόρων, των υπηρεσιών, των δραστηριοτήτων δεν πρέπει να γίνεται με την λογική του ρεφενέ σε ένα γεύμα μιας παρέας αλλά με μια κεντρική προοπτική ανάπτυξης.

Κάποιοι θα ρωτήσουν για την σχέση των παραπάνω μ την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας, του Βοΐου γενικά. Θα απαντήσω πόσοι είναι οι πόροι, πόσες είναι οι εργατοώρες που σπαταλούνται εξαιτίας της μη ορθολογικής οργάνωσης του Δήμου. Χάνονται από κάπου από όπου θα μπορούσαν να έχουν παραγωγικό αποτέλεσμα.

Ελπίζω, η σειρά με την οποία ανέφερα τους πρώην Δήμους να μην είναι ο μοναδικός λόγος συζήτησης. Το σημειώνω γιατί υπάρχει μια τάση να κολλάμε στα μη ουσιώδη!


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου