Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ;

Πολλοί θα περάσουν ίσως αδιάφορα την αφίσα. Αφορά ένα επιστημονικό συνέδριο όπως πολλά άλλα που γίνονται. Ποιους ενδιαφέρει; Πανεπιστημιακούς θα απαντήσει βιαστικά κάποιος. Για να δούμε λίγο προσεκτικά τον τίτλο του συνεδρίου «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Μήπως αφορά και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενός δήμου με πολιτιστικό απόθεμα που θέλει να το αναδείξει και να το προβάλλει; Γιατί;

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω τα οφέλη από την παρουσία μας σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Θα έχουν να μάθουν, ποια είναι τα συμπεράσματα από την χρήση και εφαρμογή τέτοιων εργαλείων, ποια είναι τα νέα εργαλεία που προτείνονται. Θα μιλήσουν με αυτούς που ανέπτυξαν ή αξιοποίησαν αυτά τα εργαλεία. Εταιρείες ή ερευνητικές ομάδες Ποιες είναι άραγε οι εμπειρίες τους; Ποια συστήματα θα ταίριαζαν καλύτερα στα χαρακτηριστικά της περιοχής μας;



Δεν σταματάμε όμως εδώ!

Δεν μπορεί άραγε σε έναν πανεπιστημιακό να προταθεί ένα αρχοντικό, μια εκκλησία, η Σιάτιστα, τα ήθη και έθιμα της ως το πεδίο εφαρμογής μιας νέας τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χωρίς να πληρώσει ο Δήμος ένα ευρώ θα αποκομίσει εμπειρίες από την εφαρμογή και θα προβληθεί ανέξοδα ο Δήμος. Που θα προβληθεί;

Σε επόμενο συνέδριο που θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της έρευνας. Θα παρουσιαστούν σε ανθρώπους άμεσα εμπλεκόμενους με την πολιτιστική κληρονομιά. Θα θελήσουν να την γνωρίσουν καλύτερα, θα την επισκεφθούν. Η συνεχής παρουσία, η συνεχής επαφή, η δημιουργία του κύκλου γνωριμιών, μια χορηγία, θα δημιουργήσουν το πρόσφορο έδαφος για την υποβολή πρότασης για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου στην Σιάτιστα.

Να μην εξετάσω την περίπτωση υλοποίησης ενός ερευνητικού προγράμματος για την εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας, την χρηματοδότηση της οποίας θα φροντίσει να εξασφαλίσει το αντίστοιχο πανεπιστημιακό ίδρυμα μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος.

Η συνεχής μας παρουσία σε τέτοιες εκδηλώσεις βάζει πολλούς συνέδρους σε σκέψεις. Μήπως είναι ανεξερεύνητη και αξίζει ο κόπος να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε αυτήν.

Κλείνοντας, βλέπω ανακοινώσεις και συνεντεύξεις αυτοδιοικητικών παραγόντων που παρίστανται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις των φορέων της Κεντρικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί η παρουσία τους (και αναίτια πολλές φορές πολυπληθής) είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη. Η παρουσία τους σε εκδηλώσεις όπως αυτό το συνέδριο είναι αυτή για την οποία θα τους χαρακτηρίσουμε «ψαγμένους». Με ένα δύο άτομα καταρτισμένα στο αντικείμενο που πάνε για κάποιο σκοπό.


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου