Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

GOOGLE MAPS | Που είναι τα αρχοντικά της Σιάτιστας;

Οι αλληλεπιδραστικοί ψηφιακοί χάρτες (interactive digital maps) είναι τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την ανάδειξη και προβολή αλλά και για την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιστορικοί χάρτες της ΕΕ που αναπτύχθηκαν από την εταιρία ESRI. Η ESRI δραστηριοποιείται έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εφαρμογές διαχείρισης γεωγραφικών δεδομένων.

Στην  ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν εννέα ψηφιακοί χάρτες (http://eu-commission.maps.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=e3e538d4e4b743c8a6bc7a363fbc2310#). Υπάρχουν για παράδειγμα οι πόλεις που στο παρελθόν έγιναν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, τα μνημεία που έχει συμπεριλάβει η UNESCO στο κατάλογο της. Αλλά υπάρχουν και χάρτες που απεικονίζουν το επίπεδο κινδύνου, από φωτιά, πλημμύρα και σεισμό στο οποίο βρίσκονται γνωστά μνημεία. 

Οι εφαρμογές είναι πάμπολλες και θα κάνω συνεχής αναφορές στο μέλλον.

Ένα τέτοιο εργαλείο που πάρα πολύ χρησιμοποιούμε στα ταξίδια μας  για να δούμε την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε προς τον προορισμό μας είναι οι χάρτες της Google.Έχουμε ακόμα και την δυνατότητα να δούμε και ποια είναι τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος του προορισμού μας.

Αν ψάξουμε στην Σιάτιστα θα ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να βρούμε μόνο το αρχοντικό της Πούλκως. 

Που είναι του Μανούση, που είναι του Νεραντζόπουλου, που είναι του Μαλιόγκα, που είναι του Χατζημιχαήλ (Κανατσούλη), που είναι του Τζώνου και του Αλεξίου στην Γεράνεια; Που είναι τα υπόλοιπα αρχοντικά;

Αν δεν γίνονται τα απαραίτητα για την ανάδειξη των μνημείων μας, τι άραγε έχουμε κάνει μέχρι τώρα. 

Υπάρχει μια ψηφιακή βάση με τα αρχοντικά της Σιάτιστας που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Που είναι η βάση;


Σιάτιστα, 28 Αυγούστου 2018

Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου