Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ


Σχετικά με την αυριανή παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση του κέντρου της συνοικίας της Χώρας θα ήθελα να επανέλθω.



Εμείς έχουμε διαπιστώσει ή ο μελετητής τις ανάγκες που θέλουμε να ικανοποιήσει η νέα πλατεία; Μήπως αυτό θα έπρεπε να ήταν το αντικείμενο μιας μελέτης που θα την ακολουθούσε η μελέτη που παρουσιάζεται αύριο; Έχουμε καταλάβει ποια η διαφορά του να είσαι παραδοσιακός οικισμός; Δεν είναι απλά η εφαρμογή κάποιων ειδικών πολεοδομικών διατάξεών. Δεν είναι απλά η έγκριση της μελέτης από την αρμόδια ΕΦΑ. Είναι ο οικισμός μας να αποκτήσει επιτέλους την ταυτότητα του.

Ας δούμε, πως χειρίστηκε επικοινωνιακά δυο κομβικά έργα για την ιστορία της, η Κοζάνη. Την πλατεία και το νέο κτίριο της δημοτικής της βιβλιοθήκης. Γύρω από τα δύο έργα υλοποιεί συνεχώς δραστηριότητες. Δυο απλά παραδείγματα, ο διαγωνισμός για την κατασκευή της πλατείας, η μετακόμιση στο νέο κτήριο της βιβλιοθήκης έδωσαν αφορμή για την διαφήμιση της πόλης. Στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης ήρθε ο ΠτΔ. Εμείς στην Πούλκω ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Όπως εγκαινιάζεται ένα μικρό εμπορικό κατάστημα. Μια κακόγουστη πέργκολα, ένας μπουφές και ένα μεγάλο γεύμα. Στην πλατεία μας έχει πιάσει μια ανεξήγητη βιασύνη.

Τι έχει προτεραιότητα, η δημιουργία μιας νέας πλατείας ή διάσωση και η χρήση του σημαντικότερου μνημείου που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος μας; Τι είναι πιο εφικτό; Η ένταξη του αρχοντικού Μανούση ή της νέας πλατείας σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο; Γιατί να μην διατεθούν λοιπόν οι πόροι του ιδρύματος στο αρχοντικό Μανούση; Όποιος απαντήσει το πρώτο, ας μου εξηγήσει τους λόγους που δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δεν πέρασε καιρός από τότε που χάσαμε μια ευκαιρία.

Πολλοί επισκέπτες έρχονται στην πόλη. Έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν εκτός από την Πούλκω και τις συλλογές του Τραπαντζείου, άλλα μνημεία; Υπάρχει λόγος να πάνε και να περπατήσουν στην παλιά πόλη; Μήπως η μοναδική συνέχεια του προγράμματος τους στην Σιάτιστα είναι η κάλυψη μια επείγουσας σωματικής τους ανάγκης;

Όποιος νομίζει ότι οι διαφωνίες μου περιορίζονται στο μέγεθος των παρτεριών και του χρώματος των κυβόλιθων της νέας πλατείας, μάλλον θα πρέπει να διαβάσει αυτό το κείμενο πάλι από την αρχή. Εκτός αν δεν θέλει να καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου