Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

TO ΕΡΓΟ HERMES ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Η καταγραφή των ιστορικών κτιρίων και η ιεράρχηση τους με μία ή πολλές προτεραιότητες είναι κομμάτι του επιστημονικού πεδίου της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια επιστήμη που δεν έχουμε αντιληφθεί της ύπαρξη της.



Για να αντιληφθούμε ότι σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, με κοινά χαρακτηριστικά με την Σιάτιστα, ακολουθούνται πολιτικές που ξεφεύγουν από την δικιά μας προοπτική, παρουσιάζω την ταυτότητα του προγράμματος HERMES.

Το HERMES (Σύστημα HERitage Management E) είναι μια ψηφιακή βάση των διατηρητέων κτιρίων της Σύρου. Είναι αποτέλεσμα 8ετούς έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ο Δήμος Ερμούπολης.

Ο κύριος στόχος της έρευνας που εκτελείται είναι να αξιολογήσει την ευπάθεια των ιστορικών κτιρίων και να προτείνει ένα μοντέλο λήψης με το οποίο θα καταταχθούν τα κτίρια με βάση την ανάγκη παρέμβασης.

Για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάστηκε ένα σύστημα βάσης δεδομένων για την καταγραφή των δεδομένων των ιστορικών κτιρίων. Εκτός από τα δεδομένα της παθολογίας, τα ιστορικά κτίρια ταξινομούνται από άποψη αρχιτεκτονικού στυλ και τύπου, ιστορικής σημασίας και χωρικών δεδομένων (θέση στην πόλη). Η παρακολούθηση του προφίλ της παθολογίας του κτιρίου δημιουργεί γνώση για την κατάσταση του κτιρίου, την ανάγκη παρέμβασης και τον κίνδυνο κατάρρευσης. Σε ένα ιστορικό κτίριο, η αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων αποτελεί μείζον ερευνητικό στόχο. Χρειάζεται μια ορθολογική και ποσοτική αξιολόγηση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει έξι βήματα: απόκτηση πληροφοριών, επεξεργασία δεδομένων, αριθμητική μοντελοποίηση, αξιολόγηση πιθανών σεναρίων, ανάλυση κινδύνου, σχέδιο λήψης αποφάσεων για την παρέμβαση στα κτίρια.

Το HERMeS βραβεύτηκε σήμερα στο Στρασβούργο από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη δράση European Heritage Days στο πλαίσιο των "European Heritage Stories". Η δράση μαζί με άλλες εννέα στην Ευρώπη βραβεύτηκε και έλαβε μια συμβολική χρηματοδότηση για να συνεχίσει τη δράση της στην Ερμούπολη.

[https://hermoupolis.omeka.net/]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου