Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ο ΤΡΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Πολύ κουβέντα γίνεται στην Σιάτιστα, για το πώς εντάχθηκε ο Τρανός Χορός ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Βλάστης στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι αντίστοιχο έκανε και η Κοζάνη με τα μωμοέρια. Το νέο δυσαρέστησε πολλούς στην Σιάτιστα, καθώς γνωρίζουμε την σχέση της πόλης μας με τον Τρανό Χορό.

Για τον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχα μιλήσει πριν από αρκετό καιρό. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε. Αφού έχουμε ένα Δήμο που δεν έχει αντιδήμαρχο πολιτισμού. Αφού συνδυάζουμε την έννοια του άρχοντα μόνο με το χρήμα. Όχι με την κουλτούρα. Αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχει αδιαφορία για τα αρχοντικά της Σιάτιστας. Τι έγινε με το αρχοντικό Μανούση, με το αρχοντικό Τζώνου στη Γεράνεια, με το αρχοντικό Νεραντζόπουλου, με το ερείπιο του ΖΥΜ, με το ερείπιο του Καραλιώτα, με το σπίτι της Γκαγκαράτσους με τα άλλα αρχοντικά; Της Πούλκως η επισκευή ξεκίνησε όταν ο δήμος μας δεν ήταν Καλλικρατικός.


Η καταγραφή στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ή στην UNESCO δεν γίνεται με την υποβολή μιας αίτησης. Γίνεται με την αδρή πληρωμή σε ένα γραφείο συμβούλων που σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες θα μαζέψει το υλικό, θα κάνει την επιλογή και την ταξινόμηση και θα συντάξει τον απαραίτητο φάκελο. Σε ένα γραφείο, που ξέρει την διαδικασία και τους άλλους παράγοντες με τους οποίους θα έρθει σε επαφή για εκπληρωθεί ο τελικός στόχος.

Ναι θα πρέπει να πληρωθεί το γραφείο. Δυστυχώς έχει αυτή την κακή συνήθεια! Αν ο Δήμος για την Σιάτιστα, θεωρεί ότι υπάρχει η εύκολη των ιδρυμάτων για όλα τα έργα της και δεν πληρώνει για μελέτες που θα είναι ώριμες να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν πρέπει να γκρινιάζουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την λογική των ευεργετών με την οποία δημιούργησαν οι ευεργέτες μας τα ιδρύματα και τι είναι κοινωφελές έργο δεν μας φταίει κανείς άλλος.

Αν δεν κουνηθείς και δεν πληρώσεις δεν γίνεται τίποτα. Συγχαρητήρια στην Βλάστη λοιπόν, ας δούμε πως θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που απέκτησε και περαστικά μας! Καλοκαίρι έρχεται, πανηγύρια έρχονται, θα το χωνέψουμε.


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου