Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σίγουρα είναι μια από τις σημαντικές στιγμές για την σελίδα.

Χάρη στο φίλο της σελίδας κύριο Νίκο Σιώκη μπορούμε να δούμε μια φωτογραφία κειμήλιο. Μου την προώθησε μέσω της Καλλιόπης Μπόντα. Ο Νίκος Σιώκης, διδάκτορας της Νέας Ελληνικής Ιστορίας του ΑΠΘ θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ,να μας μιλήσει και για τις δραστηριότητες του, στην Κλεισούρα της Καστοριάς. Στόχο έχουν να προβάλλουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κλεισούρας.


Η φωτογραφία είναι της Περιστέρα Κράκα (1860-1938) γνωστότερης ως Καπετάνισσας Περιστέρας. Δεν φορά την μακεδονική ανδρική φορεσιά αλλά μια άλλη και πάλι ανδρική. Παρόμοια με αυτή που φορούσαν οι αρματολοί και οι κλέφτες στην Ρούμελη και στον Μοριά. Η καπετάνισσα αφήνει ελεύθερη την πλούσια κόμη της και κρατά ένα σπαθί και στην μέση φοράει το σελάχι εκεί που έβαζαν οι κλεφταρματολοί τις πιστόλες τους.

Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Σιώκη.

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για τις αναζητήσεις και την ανάδειξη της Ιστορίας, με μια διόρθωση όμως σε ότι αφορά τη φωτογραφία, δεν είναι η Κράκα, αλλά η Μαργαρίτα Μπασδέκη απο το Πήλιο και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1878 με πρωταγωνιστικό ρόλο διότι από ένα σημείο και πέρα βγήκε μπροστά και έγινε το ηρωϊκό πρόσωπο στη μάχη της Μακρυνίτσας, περισσότερα στο messeger, με εκτίμηση, Παναγιώτης Νάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την πληροφορια και την διόρθωση.

      Διαγραφή
    2. Διορθώστε και το κείμενο εάν γίνεται. Όντως, η φωτογραφία παρουσιάζει τη Μαργαρίτα Μπασδέκη.

      Διαγραφή