Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ


Η τοπική επικαιρότητα, εδώ και μήνες, είναι σχεδόν απόλυτα επικεντρωμένη στην εκλογή του νέου δημοτικού συμβουλίου. Τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση των συνδυασμών για τα τοπικά συμβούλια, η επικαιρότητα άρχισε και προς τα εκεί να στρέφει τα φώτα της.

Αυτό κατ’ ουδένα τρόπο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους οι τοπικές εκλογές. Ο Κλεισθένης θέλει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στο τοπικό συμβούλιο, να του επιτρέψει να κινείται αυτοβούλως και να παίζει αποφασιστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν.

Άρα στην Σιάτιστα, η επιλογή μας στο τοπικό συμβούλιο δεν πρέπει να γίνει «ελαφρά τη καρδία» ή να την θεωρήσουμε ως αγγαρεία γιατί ο ντόρος γίνεται με τις δημοτικές. Πολλά τεχνικά έργα στη Σιάτιστα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, έχουν σκαλώσει ή δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει στο μέλλον με αυτά. Οι Είσοδοι της Σιάτιστας, η Ανάπλαση της Πλατείας της Χώρας, το Μουσικό Σχολείο, ο Κόμβος της Μπάρας. Οι αποφάσεις δεν είναι θέμα τόσο τεχνικό όσο θέμα ιεράρχησης αναγκών και προτεραιοτήτων.

Ας μην ξεχνάμε πως το τοπικό συμβούλιο θα εκπροσωπείται και στα διοικητικά συμβούλια των ιδρυμάτων. Έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στα ιδρύματα. Οι προτάσεις θα ξεκινάνε από το τοπικό συμβούλιο της Σιάτιστας. Διατύπωσα το δικό μου σκεπτικό, σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ανάπτυξη της περιοχής, οι πόροι των ιδρυμάτων και την λογική με την οποία θα πρέπει να επιλεγούν τα έργα και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν. Δράσεις και όχι απαραίτητα τεχνικά έργα που θα κοιτάνε πολύ μπροστά. Και εδώ είναι θέμα ιεράρχησης αλλά περισσότερο στρατηγικής.

Ποια θα ήταν άραγε η ιδανική σύνθεση του τοπικού, που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις απαιτήσεις; Ο Κλεισθένης επιδιώκει την πολυσυλλεκτική σύνθεση σε κάθε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολλοί διαφωνούν.

Θεωρώ πως αξίζει να δοκιμαστεί η πολυσυλλεκτικότητα, πρώτα σε τοπικό επίπεδο και στην συνέχεια από την εφαρμογή του, να αποφασιστεί πότε και πως μπορεί να εφαρμοστεί σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Πόσο μάλλον στην Σιάτιστα που οι συνδυασμοί για το τοπικό είναι μόνο δύο.

Τα δεδομένα, τα προβλήματα, οι ανάγκες είναι ξεκάθαρα για την Σιάτιστα. Έχουμε άρα περισσότερη ανάγκη, για να μας μιλήσουν οι τοπικοί συνδυασμοί για τις αποφάσεις που θα πάρουν. Ποιο είναι ας πούμε και το δικό της πλάνο για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αν δεν μιλήσουν θεωρώ ότι είτε απαξιώνουν το ρόλο τους, είτε προσπαθούν να μας αποκοιμίσουν.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου