Κυριακή 19 Μαΐου 2019

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΙΝΟΥ

Από τους παππούδες μας ή από τους γονείς μας, ακούμε οι νεώτεροι για το πώς ήταν η ζωή στην Σιάτιστα, την περίοδο που η ύδρευση της γινόταν αποκλειστικά από τα πηγάδια. Όλοι οι Σιατιστινοί ξέρουμε για το τιτάνιο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Ιακώβου, για να φτάσουμε στην 25η Οκτωβρίου 1953, όταν εγκαινιάστηκε το έργο που θα έφερνε το νερό στην Σιάτιστα από το Μπούρινο.


Έχουν περάσει σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Η Σιάτιστα πλέον υδροδοτείται από το φράγμα της Πραμόριτσας. Για τα πολλά προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς με την ποιότητα του νερού δεν θα μιλήσω. Είναι γνωστά σε όλους. Πλέον, η υδροδότηση από την Πραμόριτσα είναι και ένας από τους λόγους που συνετέλεσαν στο οικονομικό άνοιγμα του Δήμου. Αν θέλει να το αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να πάρει όχι δύσκολες αποφάσεις αλλά αποφάσεις επιβεβλημένες. Εκτός αν υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτών στο Βόιο.



Πολλοί Σιατιστινοί, για τους οποίους ο Μπούρινος είναι κάτι παραπάνω από δεύτερο σπίτι, έχουν αφιερώσει κομμάτι της ζωής τους, εκεί πάνω και ως στοργικοί γονείς προσπαθούν να προστατέψουν κάθε κομμάτι του. Κομμάτι του Μπούρινου είναι και το δίκτυο ύδρευσης.



Εδώ και χρόνια συνεχώς περιγράφουν σε όλους μας την οικτρή κατάσταση του δικτύου. Οι απαντήσεις που πήραν ασχολίαστες. Σωλήνες εκτεθεμένοι, φρεάτια χωρίς καλύμματα, σωλήνες σπασμένοι και το νερό σπαταλιέται. Έχουμε πλέον την πολυτέλεια ενός ποιοτικότερου νερού σε διάφορους χρωματισμούς και γεύσεις.

Δεν θα περιαυτολογήσω, τρεις ερωτήσεις.

  • Θα γίνει επιτέλους μια μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων, για να δούμε τελικά πόσο άχρηστο είναι το νερό από το δίκτυο του Μπούρινου; Ποτέ δεν θα έχουμε την ανάγκη του στο μέλλον;
  • Τόσο μεγάλος είναι ο σεβασμός μας για τον μακαριστό Ιάκωβο και όλους όσους συνεισέφεραν είτε οικονομικά, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο για την υλοποίηση αυτού του έργου στην Σιάτιστα; Δείγμα σεβασμού στους ευεργέτες μας (όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις). 
  • Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και με έναν άλλο τρόπο το έργο της ύδρευσης. Υπάρχει αρκετό ιστορικό υλικό, φωτογραφίες και μαρτυρίες. Από ένα έργο συμβολικό για την Σιάτιστα. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Για το πόσα κατάφεραν οι Σιατιστινοί μόνοι τους! 

Φυσικά απαντήσεις δεν θα πάρω. Κάπου θα έχει λαϊκή και σήμερα...

[Ευχαριστώ τον Λάζαρο Σερέφα, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας «Ο Μπούρινος» για την προσφορά του φωτογραφικού υλικού]

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου