Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ IΟΥΛΙΑ ΤΖΩΝΟΥ - HERBST


Η ερμηνεία της έκπληξης είναι όταν συμβαίνει κάτι εντελώς ξαφνικά, την στιγμή που δεν το περιμένεις. Κάτι τέτοιο έγινε όταν σε ένα μπαράκι απορροφήθηκα στην τηλεόραση, σε ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού καναλιού “History Viasat”. Χθες το βράδυ, στις 9:00 ο τίτλος του ντοκιμαντέρ ήταν «Μυθικά Τέρατα».

Στην στην οθόνη προβλήθηκε το πρόσωπο της Σιατιστινής αρχαιολόγου Ιουλίας Τζώνου – Herbst. Με την αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα τα τελευταία της ίχνη στην εκδήλωση που έγινε πέρσι στην Κόρινθο με αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η Ιουλία συμμετείχε ως Υποδιευθύντρια ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Στο ντοκιμαντέρ η Ιουλία μίλησε για το μυθικό τέρας που σκότωσε ο Περσέας, την Μέδουσα. Παρουσίασε αρχαιολογικά ευρήματα, σχετικά με το τέρας που πέτρωνε από τρόμο όποιος αντίκριζε το βλέμμα του.

Ο μύθος του Περσέα και της Μέδουσας εξιστορείται και στο Αρχοντικό Χατζιμηχαήλ – Κανατσούλη στο δωμάτιο του, το Πάνθεον. Ελπίζω όταν θα βρεθεί η Ιουλία ξανά στην Σιάτιστα, να μας μιλήσει για την Μέδουσα και τα άλλα μυθικά τέρατα που οι μορφές τους βρίσκονται και αυτές στους τοίχους του Πάνθεον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου