Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ο ψηφιακός οδοιπόρος περπατάει στον χάρτη του "Περπατώντας στην Σιάτιστα και την Ιστορία"

Ο ψηφιακός μας χάρτης ανανεώθηκε [http://siatista.125mb.com/index.php?page=diadromi]. Έχει προστεθεί η νέα επιλογή Διαδρομή στο αρχικό μενού.


Το παράθυρο που ανοίγει ο επισκέπτης μας, βλέπει μια κουκίδα να βρίσκεται έξω από το αρχοντικό της Κυράς - Σανούκως. Ο επισκέπτης, θα ακολουθήσει την κουκίδα σε ένα ταξίδι μέσα στα στενά της Σιάτιστας. Θα διαγράψει μια διαδρομή με την οποία θα καταλήξει στο αρχοντικό Σασσόπουλου - Φράγκαινας. Σε μερικές από τις στάσεις της πορείας της κουκίδας, προβάλλονται εκτός από το πλαίσιο με τα βασικά στοιχεία του μνημείο και επιπλέον πληροφορίες που θεωρώ χρήσιμες. Το εικονίδιο με το σπίτι θα μας επιστρέψει στην κεντρική σελίδα.


Στην κεντρική σελίδα στο πάνω τμήμα της οθόνης υπάρχει το πλήρες μενού επιλογών.
Η επιλογή Λεύκωμα περιέχει ένα συνοπτικό φωτογραφικό λεύκωμα των σημαντικότερων μνημείων της Σιάτιστας. Κάθε κάρτα περιέχει την φωτογραφία, το όνομα και το έτος κατασκευής του μνημείου. Κάτω δεξιά η κάρτα περιέχει δύο εικονίδια. Το εικονίδιο της υδρογείου, μας μεταφέρει στην θέση του μνημείου στο χάρτη. Το εικονίδιο με την φτερωτή πένα, ανοίγει το παράθυρο με τις αναλυτικές πληροφορίες του μνημείου. Η επιλογή είναι διαθέσιμη σε μερικά μόνο μνημεία (πχ Αρχοντικό Μανούση).

Η επιλογή, Χάρτης, μας μεταφέρει στον ψηφιακό χάρτη. Τα μνημεία είναι διαχωρισμένα σε κατηγορίες. Ο διαχωρισμός απεικονίζεται χρησιμοποιώντας διαφορετικό χρώμα γεμίσματος του περιγράμματος και του εικονιδίου που αναπαριστά κάθε μνημείο. Άλλο εικονίδιο για τα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τα διατηρητέα και τα υπόλοιπα κτίρια.


Στο πάνω μέρος του χάρτη έχουμε ένα διαφορετικό μενού επιλογών. Το εικονίδιο με το στόχαστρο μας ανοίγει ένα πλαίσιο λίστας που περιέχει για κάθε μνημείο του χάρτη το όνομα και μια εικόνα του. Αν πατήσουμε στην εικόνα κάποιου από τα μνημεία, ο χάρτης θα επικεντρωθεί σε αυτό. Το εικονίδιο της σφαίρας προσαρμόζει στην οθόνη όλο το χάρτη.

Είναι η συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησα, για την τεκμηρίωση και την προβολή της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας. Χρησιμοποιώ την τεχνολογία των Web - GIS για αυτό το σκοπό. Δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετήσει σε τίποτα αν σας "ζαλίσω" με τεχνικές λεπτομέρειες για την τεχνολογία αυτή. Είναι εύκολο όμως να εξηγήσω ότι ο χάρτης δεν είναι μια ψηφιακή φωτογραφία, αλλά το προϊόν σχεδίασης από πολύπλοκους αλγορίθμους (OPENLAYERS) που επεξεργάζονται τις συντεταγμένες των κορυφών των οικοδομικών τετραγώνων του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, των περιγραμμάτων των κτιρίων, ακόμα και των θέσεων των δέντρων που φαίνονται και αυτά στο χάρτη.
Όσα περισσότερα δεδομένα καταχωρήσω στην βάση δεδομένων των αρχοντικών, την οποία έχω δημιουργήσει, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δει ο χρήστης ενώ μεγαλώνει και το πλήθος των νέων δυνατοτήτων που θα ήθελα να προσθέσω το χάρτη.

Επειδή ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος αυτό το διάστημα για να τελειοποιήσω την σελίδα θα παρακαλούσα για την επιείκεια σας ως προς το τελικό αποτέλεσμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου