Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ

Ο Φίλιππος Ζυγούρης με τα Ιστορικά Σημειώματα του, έχει πολύτιμη συνεισφορά στο να γνωρίσουμε οι Σιατιστινοί, την ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμα, τις προσωπικότητες που ανέδειξε η Σιάτιστα.

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί λοιπόν και στην οικογένεια Κασομούλη για την οποία διερευνά διεξοδικά την ιστορία των μελών της. Τον απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της καταγωγής της οικογένειας που από τότε πολλές πόλεις της Ελλάδας φιλονικούσαν.



Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νικόλαος Κασομούλης πέθανε το 1872 ενώ επτά χρόνια νωρίτερα γεννιέται ο Φίλιππος Ζυγούρης. Όποιες μαρτυρίες λοιπόν συγκεντρώνει προέρχονται από ανθρώπους που είχαν πατεράδες και παππούδες σύγχρονους του Νικόλαου Κασομούλη. Δικαιολογεί όμως γιατί πατρίδα της οικογένειας είναι η Σιάτιστα.

Στα Ιστορικά Σημειώματα καταγράφεται πως ο Κωνσταντίνος, πατέρα του Νικόλαου, Κασομούλης αφού παντρεύτηκε ήρθε οριστικά στην Σιάτιστα γιατί την θεωρούσε ασφαλές μέρος. Υποστηρίζει πως το αρχικό όνομα της οικογένειας ήταν Τσιάμη. Στην Σιάτιστα υπήρχαν δύο οικογένειες Τσιάμη. Από την άλλη οικογένεια ο Φίλιππος Ζυγούρης πρόλαβε ζωντανή την Γαρουφαλλιά Φούσκα κόρη του Νικολάου Τσιάμη πρώτου ξαδέρφου του Νικόλαου Κασομούλη. Αυτήν κατοικούσε στη χώρα στην περιοχή της Αγοράς.

"Είχαμε ένα συγγενή Κώσταν Τσιάμη. Αυτός κατοικούσε στο σπίτι που κάθομαι τώρα εγώ, ήταν πολύ ευκατάστατος. Τα απέναντι σπίτια ήταν όλα δικά του και τα είχαν για (ξενώνες) μουσαφίρικα. Τον καταδίωκαν οι Τούρκοι και ήθελαν να τον πιάσουν· του πήραν τα κοσμήματα και πολλά άλλα πράματα που είχε κρυμμένα σε μια κρυψάνα, που κάποιος την πρόδωκε στους Τούρκους. Στους Τούρκους ήταν γνωστός με το όνομα Τσιάμης. Ύστερα πήρε το όνομα Κασομούλης. Ο Κώστας είχεν υιόν Νικόλα στην Αθήνα. Ο Νικόλας τον πατέρα μου, που λέγονταν επίσης Νικόλας, τον ζήτησε στην Αθήνα και πήγε, τον είχε πρώτον εξάδελφο. Όταν γύρισε (ο πατέρας μου), τον δεχτήκαμε φραγκοφορεμένο."

"Αντρέπονταν να τον παρουσιάζει με τα αντεριά στον κόσμο των Αθηνών και του φόρεσε πανταλόνια."

Συμπεράσματα:

  • Η Γαρουφαλλιά Φούσκα ξέρει την ιστορία για την κρυψώνα στην οποία οι Κασομούληδες τοποθέτησαν σχεδόν όλη την πολύτιμη περιουσία της από όπου την έκλεψαν οι Τούρκοι, μετά από προδοσία. Πιθανώς από τον πατέρα της και όχι από τα "Στρατιωτικά Ενθυμήματα του" Κασομούλη.
  • Πολλά σπίτια που είχε η οικογένεια ήταν στην περιοχή της Χώρας. Έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι το σπίτι της οικογένειας ήταν στην Γεράνεια στο σημείο όπου ο δρόμος έχει το όνομα του; Ίσως εκεί ήταν ακόμα ένα σπίτι της οικογενείας.
  • Η οικογένεια έχει πάρα πολύ μεγάλη περιουσία αφού έχει στην κατοχή της πλήθος σπιτιών. Στην Σιάτιστα κατοικούν και άλλα παρακλάδια της οικογένειας. Δεν μιλάμε για μια οικογένεια που έχει ένα σύντομο πέρασμα από την Σιάτιστα. Δεν πρόκειται για μια μόνο οικογένεια που παρέμεινε προσωρινά στην Σιάτιστα στα πλαίσια των εμπορικών της δραστηριοτήτων. Σπίτι της οικογενείας, πατρίδα της οικογένειας είναι η Σιάτιστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου