Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η «Εφημερίς», η μηχανή για να ταξιδέψουμε στο χρόνο!

Η «Εφημερίς» είναι ένα κομμάτι της Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σιάτιστας. Η εφημερίδα που έγραψαν και τύπωσαν οι πρώτοι Έλληνες Δημοσιογράφοι, οι Σιατιστινοί αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου. Συνήθως όταν έχουμε στα χέρια μας ένα κειμήλιο το μόνο που κάνουμε είναι να το θαυμάζουμε. Όμοια αντιδρούμε στην φωτογραφία ή το ψηφιακό αρχείο ενός φύλλου της «Εφημερίς».



Δεν ξέρω πως νοιώσατε άραγε όταν έπεσε στα χέρια σας, μια αρκετά παλιά εφημερίδα. Με πόση περιέργεια την ξεφυλλίσατε για να μάθετε την επικαιρότητα πριν από δέκα, είκοσι χρόνια. Μεγάλες και μικρές ειδήσεις μια άλλης εποχής έρχονται πάλι μπροστά σας. Αν δεν με απατά η μνήμη μου υπάρχει ένα σχετικό δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου που περιγράφει γλαφυρά τα συναισθήματα που μας πλημυρίζουν.

Όταν έκανα το αφιέρωμα στην μάχη της Σιάτιστας και διάβασα μερικές εφημερίδες της εποχής, διαπίστωσα το προφανές! Και εκείνη η εποχή είχε την δική της καθημερινότητα. Μας φαίνεται περίεργο γιατί έχουμε την προσοχή μας κλειδωμένη στο σημαντικό γεγονός εκείνης της εποχής.

Σε όσες, προσωπικά, αναφορές έχω διαβάσει για την πρώτη ελληνική εφημερίδα, όλες το βάρος τους το μεταφέρουν σε ιστορικά στοιχεία και στην συμπαράσταση των Μαρκίδων στον αγώνα του Ρήγα.

Γιατί δεν κάνουμε μια απόπειρα να μεταφερθούμε νοερά στα τέλη του 18ου αιώνα με την εφημερίδα των Μαρκίδων σαν μια μηχανή του χρόνου;

Που μπορούμε όμως να βρούμε ψηφιακά αρχεία της εφημερίδας; Για να τα βρω αναγκάζομαι να κατευθυνθώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας . Είναι εφικτό μέσω ή του ομώνυμου συλλόγου, ή της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας, Μανούσια ή του Δήμου να έχουμε πιο άμεση επαφή με την κληρονομιά μας; Δεν είναι κρίμα ένα τέτοιο αρχείο να μην βρίσκεται και εδώ;

Όσα προείπα διαμορφώνουν το πλαίσιο της πρότασης που θέλω να κάνω, πρόταση προς όλους, για να την υλοποίηση μιας έκδοσης για την πρώτη ελληνική εφημερίδα. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο. Φυσικά και θα περιέχει τα απαραίτητα πάντα ιστορικά στοιχεία αλλά θα περιέχει εκείνα τα αποσπάσματα της «Εφημερίς» επιλεγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παροτρύνουν τον αναγνώστη να κάνει το ταξίδι στο χρόνο.

Δύσκολοι καιροί θα μου πείτε και πολλοί θα είναι που θα εμπλακούν και θα χρειαστεί να συντονισθούν. Οι οικονομικοί πόροι;

Εγώ θα πω πως βάζοντας πάντα το πρόσχημα του δύσκολου της προσπάθειας, το αποτέλεσμα πάντα θα είναι το μηδέν. Το τίποτα. Η έναρξη της προσπάθειας (το εύκολο) και η συνέχιση με επιμονή (το δύσκολο) θα προσθέτει ένα λιθαράκι κάθε φορά για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σιάτιστα 14 Ιανουαρίου 2018,
Ο οδοιπόρος στους δρόμους της Σιάτιστας και της Ιστορίας
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου