Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΖΩΝΟΥ

Από το Λεύκωμα «Σιατιστέων Μνήμη» στην ενότητα «ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ» στην σελίδα Γ88 έχουμε μια φωτογραφία που τιτλοφορείται, «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΖΩΝΟΥ».


Όπως, αναλυτικότερα ,μας εξηγεί το συνοδευτικό κείμενο της φωτογραφίας, πρόκειται για την οικογένεια του γουνοποιού – πραματευτή Ναούμ Τζώνου και της Θεοδώρας το γένος Μουσταφά.
Να υπενθυμίσω πως το Μουσταφάδικο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και επιβλητικότερα αρχοντικά στην Γεράνεια. Δυστυχώς κάηκε στην περίοδο του εμφυλίου.

Επίσης, να προσθέσω ότι η επαγγελματική ιδιότητα του πατέρα προδίδεται από την παραδοσιακή του εμπόρου με την μακριά ποδιά.

Τα πρόσωπα της φωτογραφίας λοιπόν.

Καθιστοί από αριστερά, ο μικρός Δημήτρης, ο πατέρας Ναούμ, η μικρή Αγνή, η μητέρα Θεοδώρα και ο Παναγιώτης.

Όρθιοι από αριστερά, η Αλεξάνδρα, ο μεγάλος γιός της οικογένειας Γεώργιος μαζί με την σύζυγο του στο τέλος της σειράς.

Η Αγνή παντρεύτηκε τον Γεώργιο Νικολαΐδη. Ο Γεώργιος Νικολαΐδης όπως μας πληροφορεί στα ιστορικά του σημειώματα ο Φίλιππος Ζυγούρης ήταν διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διατέλεσε και βιβλιοθηκάριος της Μανούσειας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας. Υπήρξε πριν την οικογένεια Ταχμιτζή, ιδιοκτήτης του ομώνυμου αρχοντικού στην περιοχή της χώρας. Η Αγνή λοιπόν ήταν η νοικοκυρά αυτού του όμορφου αρχοντικού.

Η μεγάλη κόρη της οικογενείας, η Αλεξάνδρα, παντρεύτηκε τον Ιωάννη Δαλιανίδη. Η οικογένεια Δαλιανίδη υιοθέτησε στην Θεσσαλονίκη αυτόν που στην συνέχεια όλη η Ελλάδα, θαύμασε τις ταινίες του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Τέλος ο μικρός Παναγιώτης ήταν ο πατέρας του γιατρού Προκόπιου Τζώνου για τον οποίο δεν ξέρω άλλες πληροφορίες.

Η φωτογραφία είναι η μοναδική που βρήκα από μέλη της μεγάλης οικογένεια Τζώνου που κατοικούσε στην περιοχή Τζωνάθκα, όπου βρίσκονται τα τρία αρχοντικά της οικογενείας που συντροφεύουν αυτό της Πούλκως.

Όπως συχνά επαναλαμβάνω, αυτή η φωτογραφία, όπως και άλλες που στο παρελθόν ανήρτησα, είναι ένα κειμήλιο, ένα από τα πολλά παρόμοια που έχουμε στο σπίτι μας και μας βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της πόλης μας.

Όποιοι έχουν τέτοιες φωτογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός μεγάλου αρχείου ψηφιακών φωτογραφιών για να περπατήσουμε σε νέες διαδρομές στην Σιάτιστα και την Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου