Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Μία πρόταση για την σωτηρία της Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας


Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε ξανά το θέμα της ίδρυσης του Γραφείου Κληροδοτημάτων.

Γιατί δεν υλοποιείται; Γιατί δεν έχουμε εκτιμήσει ποτέ την αξία της κληρονομιά μας και γιατί ποτέ δεν θέλαμε πραγματικά την δημιουργία του. Ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα μας, η ίδρυση του, αν και πάντα αυτή είχε εξέχουσα θέση στην υποσχέσεις κάθε υποψήφιου δημάρχου. Πόσα ακόμα χρόνια θα προαναγγέλλεται η ίδρυση του γραφείου; Αρκετά!

Η Σιάτιστα εκτός από τα κληροδοτήματα έχει παραμελήσει σε προκλητικό βαθμό και τα αρχοντικά της και τα διατηρητέα της. Είναι παράλογο, αν όχι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μπορούν να διασωθούν τα αρχοντικά μας μέσω της αγοράς τους, από το Δήμο. Πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες τους, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Ποιος μπορεί να δίνει τέτοια ερεθίσματα;

Τον ρόλο του πρώτου Μέντορα, του πρώτου βοηθού που θα είχε την δυνατότητα να συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες για το πως θα μπορούσαν να διασώσουν, να αξιοποιήσουν τα σπίτια τους που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας του αρχαιολογικού νόμου, θα μπορούσε να τον παίξει ένα αντίστοιχο γραφείο με αυτό στα κληροδοτήματα.

Η δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου πρέπει να συσταθεί από το Δήμο, ο οποίος οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία.

Το γραφείο διαθέτοντας μια αναλυτική καταγραφή των διατηρητέων της Σιάτιστας θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τους για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αυτές μπορεί να προέρχονται είτε από ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει μια τέτοια πρόθεση είτε από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η ενημέρωση θα είναι καθολική στα πλαίσια μιας αναλυτικής παρουσίασης, είτε ατομική αν θεωρεί το γραφείο ότι κάποιες περιπτώσεις διατηρητέων θα έχουν πολύ καλές προοπτικές με βάση τις απαιτήσεις του χρηματοδοτικού εργαλείου.

Δεν μπορεί να περιγραφεί ακριβώς, ο ρόλος και το πλάνο λειτουργίας ενός τέτοιου γραφείου και τι απαιτείται για την λειτουργία του μέσα σε μια δημοσίευση. Πιστεύω όμως ότι έχει γίνει κατανοητό γιατί η παρουσία του είναι απαραίτητη στην Σιάτιστα.

Παρά την απαισιοδοξία που έχω, αποκύημα της εμπειρίας μου, ελπίζω να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση μου. Όχι γιατί αντιμετωπίζω υπεροπτικά τις προτάσεις μου. Ας εξεταστεί ως ένα αίτημα ενός δημότη, το οποίο δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπεί στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και που η ικανοποίηση του θα ωφελήσει όλους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου