Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Σιάτιστα, Αλέξης Παπαχελάς και Παύλος Γερουλάνος

Σε παλαιότερη ανάρτηση μου είχα θέσει το ερώτημα κατά πόσο είναι γνωστή η σχέση του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά με την Σιάτιστα. Είναι γεγονός ότι καθυστέρησα υπερβολικά να απαντήσω. Περίμενα αρκετά να μου σταλεί το γενεαλογικό δέντρο της οικογενείας Παπαχελά χωρίς ποτέ τελικά αυτό να γίνει εφικτό. Θα δώσω όμως τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει μέχρι στιγμής.
Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι εγγονός του Αλέξανδρου Παπαχελά. Ο Αλέξανδρος Παπαχελάς ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από το Διαβολίτσι της Μεσσηνίας.

Ο Δημήτριος Σαχίνης (στο κόκκινο πλαίσιο) σε οικογενειακή φωτογραφία
Μέλος της ίδιας οικογενείας χωρίς όμως να έχω δυστυχώς διαπιστώσει την ακριβή σχέση τους ήταν και ο Αθανάσιος Παπαχελάς. Ο Αθανάσιος Παπαχελάς διετέλεσε Νομάρχης και Βουλευτής Μεσσήνης την περίοδο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους. Κόρη του Αθανάσιου Παπαχελά ήταν η Αμαλία. Η Αμαλία παντρεύτηκε τον Δημήτριο Σαχίνη αδερφό του Δούκα Απόστολου Σαχίνη. Γιός του ζευγαριού ήταν ο Απόστολος – Αλέξανδρος Σαχίνης ο οποίος έγινε καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας όπως γράφει και η θεία του Βασιλική Σαχίνη – Σωσσίδου στο Λεύκωμα (Γ68).

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική ανάρτηση, η Καλλιόπη Μπόντα με ενημέρωσε για μια παρόμοια περίπτωση [Περιοδικό EΛΙΜΕΙΑΚΑ Τεύχος 71]. Ο ευεργέτης και πανεπιστημιακός Θεόδωρος Μανούσης ήταν γιός του Χριστόδουλου Μανούση. Ο αδερφός του Χριστόδουλου, Ιωάννης, μέσω του γιού του Γεώργιου είχε εγγονή την Μαρία. Η Μαρία Μανούση (1831-1879) γνωρίστηκε στην Βιέννη και παντρεύτηκε τον Παύλο Καλλιγά. Τρισέγγονος της Μαρίας Μανούση είναι ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού (2009-2012) επί Πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου.

Παύλος Καλλιγάς (1816-1891)
Μπορεί να μας μένει η εικόνα του Παύλου Γερουλάνου αλλά θα πρέπει να συμπληρώσω ότι ο Παύλος Καλλιγάς ήταν πολύ πιο σημαντική μορφή για την Ελλάδα από τον απόγονο του.

Τις δύο αυτές μακρινές συγγένειες δεν τις περιέγραψα για λόγους εντυπωσιασμού λόγω της δημοσιότητας που έχουν τα δύο αυτά γνωστά πρόσωπα. Η πραγματική αιτία είναι λίγο διαφορετική. Όπως έγινε, πιστεύω, αντιληπτό και οι δύο οικογένειες ήταν μέλη της υψηλής αριστοκρατίας της τότε εποχής. Το γεγονός ότι νυμφεύτηκαν μέλη δύο Σιατιστινών οικογενειών αντικατοπτρίζει την υψηλή κοινωνική θέση και την μεγάλη φήμη που είχαν και οι Μανούσηδες και οι Σαχίνιδες. Και δεν ήταν οι μόνες οικογένειες. Δεν ολοκληρώσαμε ούτε τα μισά για την οικογένεια Ζάχου, τίποτα δεν είπαμε για τους Ζουπάν, τους Χατζημιχάληδες, τους Χατζηγιάννηδες και για πόσους άλλους ακόμα.

Και όλα αυτά δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της τεράστιας περιουσίας τους. Συνέβαλε και η κουλτούρα τους και η μόρφωση τους.

Κουλτούρα και πολιτισμό που πρέπει με κάθε ευκαιρία να δείχνει πως έχει και η μητρόπολη τους η Σιάτιστα. Τα σπίτια τους τα βλέπουμε στην Σιάτιστα, τα έργα τους τα μαθαίνουμε. Την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους, τα διατηρούμε;

2 σχόλια:

  1. Προ ετών πρότεινα την ίδρυση συνδέσμου επιστημόνων σε μερικούς, Στάθηκε αδύνατον, όπως και τόσες άλλες ιδέες μου, πάνε χαμένες. Ίσως πρέπει να συγκεντρώσω τα αντίγραφά τους να τα φέρω στη Σιάτιστα να τα αξιολογήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποτε θέλετε. Καθε ιδέα και προταση θα πρέπει να τις συζητάμε αναζητώντας καλές προοπτικές για τον τόπο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή