Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ;

Για το θέμα της διαχείρισης του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Βοΐου κάποτε μαζί με όλους τους εμπλεκομένους θα πρέπει να ανοίξει ένα σοβαρή συζήτηση για την λειτουργία τους. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Το βασικότερο η χρήση τους!

Για αυτό το θέμα θα ασχοληθώ αργότερα όπως όταν ξεκίνησα να γράφω για το ΒΙΟ.ΠΑ.
Σήμερα με την ανακοίνωση του Μιχάλη Καραμπατζιά μαθαίνουμε ότι υπάρχει ζήτημα για το Κέντρο Υγείας.


Πόσο θα κοστίσουν οι εργασίες για την μετατροπή του νέου χώρου που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Υγείας προσωρινά;

Πόσα χρήματα θα κοστίσει η επισκευή του παλιού Κέντρου Υγείας;

Η σύγκριση των δύο προϋπολογισμών έγειρε την ζυγαριά στην απόφαση για την μετακόμιση του Κέντρου Υγείας; Μήπως θα αργήσει αρκετά η κατασκευή και η προμήθεια του εξοπλισμού (να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό) του νέου Κέντρου Υγείας;

Στην δεύτερη περίπτωση, το κτήριο του παλιού Κέντρου Υγείας, όταν θα λειτουργήσει το νέο, θα είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί με άλλη χρήση αφού θα είναι πλέον επισκευασμένο.
Ποιες ενέργειες έκανε ο Δήμος όλα τα χρόνια για την επισκευή του Κέντρου Υγείας. Ο φόβος του σεισμού υπάρχει από εδώ και πέρα; Δηλαδή τα οκτώ τελευταία χρόνια φιλοξενούνταν το Κέντρο Υγείας σε ακατάλληλο κτήριο;

Την απαξίωση του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας την έφεραν οι ζημιές από τον σεισμό ή η αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού και του εξοπλισμού του; Αν δεν στελεχωθεί όπως πρέπει και το νέο μήπως θα απαξιωθεί τελικά και αυτό;

Τεράστιες γκάφες του κεντρικού σχεδιασμού πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες!

Ενώ υπήρχε ο προγραμματισμός για την συνένωση των δήμων, χτιζόταν νέα δημαρχιακά μέγαρα.
Δημιουργούνται πανεπιστήμια, κατασκευάζονται εγκαταστάσεις όχι με κριτήριο την σύνθεση του επιστημονικού δυναμικού που χρειάζεται η Ελλάδα αλλά με κριτήριο πόσες γκαρσονιέρες θα γεμίσουν σε κάθε πόλη.

Η Εγνατία κατασκευάστηκε αργά. Αν υπήρχε από πριν, η χωροθέτηση και το μέγεθος το νοσοκομειακών μονάδων στην Βόρεια Ελλάδα θα γινόταν αλλιώς. Μεγάλα νοσοκομεία σε θέσεις πλησίον της Εγνατίας Οδού. Μικρά νοσοκομεία σε μεγαλουπόλεις. Αναβαθμισμένα κέντρα υγείας σε μικρές πόλεις.

Στην Ελλάδα τελικά το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν ξέρουμε να παίρνουμε αποφάσεις. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι στην διαδικασία λήψης αποφάσεων λαμβάνουμε υπόψη μας παραμέτρους που δεν θα έπρεπε.

Τελικά και την χωροθέτηση στην Ελλάδα την βγάλαμε άχρηστη.

Σιάτιστα 05.09.2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου