Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα ακόμα κομμάτι από το παρελθόν της Σιάτιστας


Ένα κομμάτι από το παρελθόν της Σιάτιστας και η σημερινή φωτογραφία. Προέρχεται από το γάμο του Κωνσταντίνου Βέρου και της Ελένης Σιμιτζή.

Η φωτογραφία σε προκαλεί να ασχοληθείς πάρα πολύ μαζί της. Σαν ψηφιοποιητής να σαρώσεις κάθε σημείο της και να προσπαθήσεις να βγάλεις όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Ποια είναι τα πρόσωπα της φωτογραφίας; Όπως σε κάθε γάμο σήμερα θέλεις να προσέξεις πως είναι ντυμένοι το ζευγάρι, οι συγγενείς, οι καλεσμένοι. Όπως τα ψάθινα καπέλα με τον γείσο που φορούν πολλοί άντρες. Πόσες φορές έχουμε δει σε γάμο τον γαμπρό να φοράει καπέλο; Είναι ιδιαίτερο το γαμπριάτικο κουστούμι. Μήπως ταξίδεψε στο εξωτερικό και φέρνει ξενόφερτες συνήθειες
Πότε και ποιος τράβηξε την φωτογραφία;

Ο γάμος έγινε στην Γεράνεια όπου έμενε ο γαμπρός. Η συνοδευτική φωτογραφία είναι από σπίτι πού έμεινε το νιόπαντρο ζευγάρι.

Πίσω από τους συμμετέχοντες του γαμήλιου μυστηρίου διακρίνεται ξεκάθαρα ο Άγιος Νικόλαος και αριστερά το Δημοτικό Σχολείο της κάτω συνοικίας της Σιάτιστας. Αλλά σαν τον αρχαιολόγο με το σκουπάκι που καθαρίζει το νέο του εύρημα, με το μάτι ας παρατηρήσουμε καλύτερα την εκκλησία. Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Στα ανοίγματα της δεν έχουν τοποθετηθεί τα κουφώματα. Αλλά και ο τρούλος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να στήνεται;

Οπότε σίγουρα η φωτογραφία μετράει την ηλικία της από κάποια μέρα μέσα στις 24 Ιουνίου 1927 και στις 6 Δεκεμβρίου 1937. Οι ημερομηνίες θεμελίωσης και εγκαινίασης του Αγίου Νικολάου όπως με ενημέρωσε η Καλλιόπη Μπόντα.

Αυτά για αρχή. Θα ήθελα να γράψω και άλλα. Αν αναγνώρισα κάποιον από τους καλεσμένους. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τον γαμπρό και από το ιστορικό της κατασκευής του Αγίου Νικολάου. Να ψάξω ποιο είναι το κτίριο που τμήμα του καλύπτει το δεξιού τμήματος της φωτογραφίας.



Αλλά για αρχή ας μην πλατειάζω, δυστυχώς ο κόσμος κουράζεται με το μακροσκελές κείμενο.

Χρέος μου να ευχαριστήσω τον Αλέξη Χατζηγιαννάκη, απόγονο της οικογενείας Βέρου, για τις φωτογραφίες που μου έστειλε και ελπίζω να ακολουθήσουν την ευγενική του χειρονομία και άλλοι. Για να προσθέσουμε στο παζλ της ιστορία της Σιάτιστας και άλλα κομμάτια.

Σιάτιστα 13 Σεπτεμβρίου 2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου