Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Οι μέρες περνάνε και ο Σεπτέμβρης φεύγει. Ο καιρός περνά. Παρά τις εξαγγελίες ουδείς, εκ αυτών που αποκάλυψαν ότι θα κατεβούν υποψήφιοι και εκ αυτών που εκδηλώνουν μια τέτοια επιθυμία, δεν φανέρωσε κάποιους από τους συνεργάτες του και δεν μας έδωσε κάποιες εντυπώσεις από το όραμα του.



Πως θα επιλέξουν τους συνεργάτες τους; Αυτούς που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο τους. Με τους οποίους έχουν το κοινό όραμα και θα συνδράμουν στην υλοποίηση του. Για αυτό χρησιμοποιώ τον όρο συνεργάτες. Αυτούς ψάχνει ο κάθε επικεφαλής με μια λίστα κριτηρίων. "Μπα" θα πει κάποιος, "το μοναδικό κριτήριο που έχει θα είναι οι ψήφοι που θα φέρει ο καθένας ως προίκα".

Για να είμαστε ειλικρινής και τα δύο κριτήρια είναι λογικό να ληφθούν υπόψη. Ας είμαστε ανεκτικοί. Όμως η βαρύτητα που θα δώσει, ο καθένας του σε κάθε ένα από τα δύο σύνολα κριτηρίων, θα είναι με της σειρά της ένα από τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογήσουμε εμείς έναν υποψήφιο δήμαρχο.

Υπάρχει το όραμα; Ένας καλόβουλος θα πει: «Μα φυσικά, πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει το όραμα, σαν το Άγιο Δισκοπότηρο που αναζητούσαν οι ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης, αναζητά και αυτός τις καλύτερες μέρες για την περιοχή μας και ξέρει τον δρόμο». Από δίπλα ο κακεντρεχής θα πει τα δικά του. «Ποιο όραμα, μόλις θα συγκροτηθεί επιτέλους ο συνδυασμός, στο τέλος ένα δύο άτομα θα κάτσουν και με ένα καλό copy & paste θα γεμίσουν λίγες σελίδες για να συντάξουν το προεκλογικό πρόγραμμα».

Ύπαρξη οράματος υποδηλώνει πως οποίος θέλει να χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού (όπως συνήθως λέμε), έχει ακτινογραφήσει την περιοχή μας, ξέρει τα δυνατά και τα αδύνατα της σημεία. Διακρίνει τις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσει και τις απειλές που πρέπει να μας προετοιμάσει να αντιμετωπίσουμε. Το όραμα από την μελέτη όλων αυτών θα πάρει την μορφή του. Είναι διαβασμένος για το μάθημα του δηλαδή.

Ο κακεντρεχής τις πικρές του κουβέντες δεν τις τελείωσε, θα συνεχίσει: «Απλά να βγει δήμαρχος θέλει και από εκεί και πέρα ότι κάτσει και οι υπόλοιποι ζαχαρώνουν κάποια ευκαιριακά οφέλη.» Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό γιατί στην περίπτωση ανυπαρξίας οράματος, η ανεκτικότητα είναι ασυγχώρητη.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου