Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΖΑΧΟΣ


Στην Σιάτιστα είναι τόσοι πολλοί οι δωρητές, που θεωρούμε ότι είναι στην φύση των ανθρώπων να διαθέτουν την περιουσία τους για έναν ευγενικό σκοπό. Όμως, είτε είναι ο Θεοδώρος Μανούσης που όλοι τον γνωρίζουμε, είτε κάποιος άλλος ευεργέτης που δεν ξέρουμε τίποτα άλλο πέραν του ονόματος του, όλοι χρήζουν της ίδιας τιμής και μνείας.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Αγαμέμνων Ζάχος, ο γιος του μεγαλέμπορου Ιωάννη Ζάχου που εγκαταστάθηκε στο Βόλο, ο ξάδερφος του Αριστοτέλη. Στην οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας του Ιωάννη Ζάχου στον κόκκινο κύκλο δίπλα στον αδελφό του Νίκο (που ήταν και αυτός αρχιτέκτονας) είναι ο Αγαμέμνων Ζάχος.

Δικηγόρος στο μεικτό δικαστήριο του Καΐρου και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Δημοσιεύσεις του υπάρχουν σε φιλολογικά περιοδικά που ανήκουν στο αρχείο του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Ο Αγαμέμνονας μεγάλωσε στο Βόλο, εργάστηκε στο Κάιρο, έζησε και στην Αθήνα, εδώ μπορεί να μην ήρθε ποτέ, αλλά την Σιάτιστα για την οποία ο πατέρας του Ιωάννης του μίλαγε συνέχεια, την θυμήθηκε και θέλησε να την τιμήσει.

Ο αδερφός του Πολύκαρπος θυμάται τα λόγια του πατέρα για την Σιάτιστα και γράφει:

«ουδέποτε δε την πατρικήν γενέτειραν, την εύανδρον και φιλόμουσον και άσπιλον εθνικώς παρθένον, την αμιγώς ελληνικωτάτην πολίχνη της Νοτιοδυτικής Μακεδονίας, την Σιάτισταν γνωρίσας, υπό την επήρειαν των πατρικών περιγραφών και παραδόσεων και της προς αυτήν συγγένειας του αίματος, εξ’ αυτής την καταγωγήν έλκων»



«Άφατος δ’ υπήρξεν η συγκίνησις μου η χαρά, ότε κατά το λήξαν έτος ηξιώθην το πρώτον αυτήν να επισκεφθώ και εκ του σύννεγυς γνωρίσω»

Αυτά τα αισθήματα είχαν τα παιδιά του Ιωάννη Ζάχου για την πατρίδα του πατέρα τους. Τα θυμηθήκαμε άραγε ποτέ; Έστω τον Αγαμέμνονα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου