Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Τα Χριστούγεννα του 1791


Εκτός από την μελέτη των ιστορικών στοιχείων της έκδοσης «ΕΦΗΜΕΡΙΣ», της πρώτης ελληνικής εφημερίδας και των εκδοτών της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να μελετήσουμε σε βάθος και την αρθρογραφία της. Οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε πάμπολλες. Είναι ίσως και μια απόδειξη ότι είναι ένα παρθένο έδαφος για πολλούς ιστορικούς ερευνητές, το περιεχόμενο της εφημερίδας των αδερφών Μαρκίδων Πούλιου. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί μια τέτοια έρευνα, έρευνα που στην συνέχεια τα όρια της δύναται να διευρυνθούν.

Τι πιο λογικό να ανατρέξουμε τέτοιες μέρες στα φύλλα της εφημερίδας που εκδόθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανοίγουμε (για την ακρίβεια κατεβάζουμε το ψηφιακό αρχείο από την βιβλιοθήκη) το φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 1791. Οι Μαρκίδες μας περιγράφουν πως γιόρτασαν οι ορθόδοξοι κάτοικοι της Βιέννης την ημέρα των Χριστουγέννων.


Η λειτουργία τελέσθηκε στην νεόκτιστη εκκλησία της Αγία Τριάδος στην Βιέννη από τους αρχιερείς Τεμεσβαρίου Πέτρου, Μπατζκάς Ιώαννη Ιωάννοβικ και του αρχιμανδρίτη του Μοναστηρίου της Κρούπας «με όλη την κατά, το της Ανατολικής Εκκλησίας συνήθειον, παράταξην». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους ευγενεστάτους και χρησιμοτάτους πραματευτάδες για τις φιλανθρωπικές τους δωρεές υπέρ των φτωχών.

Ο σημερινός ναός της Αγίας Τριάδας στην Βιέννη
Από μια μικρή αναζήτηση βρήκα πως η μόνη ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Βιέννη είναι ελληνική που τα όμως τα θυρανοιξιά της έγιναν το 1858 (!). Το κτίριο του ναού ανήκε πριν σε ιδιώτη, αγοράστηκε το 1782 από τους Έλληνες και μετατράπηκε σε ναό με έξοδα του Σίμωνος Σίνα. Αυτόν τον ναό εννοούν άραγε οι Μαρκίδες;

Το μοναστήρι της Κρούπας στην Κροατία
Τεμεσβάριο είναι η σημερινή Τιμισοάρα της Ρουμανίας ενώ στην Σερβία υπάρχει σήμερα η Μητρόπολη της Μπατσκάς. Το Σερβικό Μοναστήρι της Κρούπας βρίσκεται στην Κροατία στον ομώνυμο ποταμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου