Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ


Μια χρονιά φεύγει και είναι λόγος για να γίνει ένας απολογισμός. Για να γίνει ο προγραμματισμός για την επόμενη. Το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για την σελίδα μας «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» ήταν ένα. Η δημοσίευση, στο φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της 25 – 26ης Αυγούστου του 2018, στην στήλη «ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» του άρθρου «ΤΟ ΑΛΛΟΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟΧΩΡΙ».

Ένα άρθρο, που συγκρίνοντας μια στιγμή της Σιάτιστας πριν από εκατό και πλέον χρόνια με το παρελθόν αναλογίζεται με θλίψη. Πόσα αρχοντικά δεν υπάρχουν πια; Πόσα πεισματικά ορθώνονται ακόμα αλλά ο χρόνος τα πολεμά; Πόσους μεγάλους άνδρες και γυναίκες της Σιάτιστας ξεχνάμε και δεν θεωρούμε σκόπιμο να χαθούμε στην ιστορία να ανακαλύψουμε τα κατορθώματα τους;


Μια έκκληση ουσιαστικά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα, κοπιάζουν για την αναβίωση των κορυφαίων εθίμων και στοιχείων της παράδοσης μας, τα τραγούδια και τους χορούς. Είναι αυτοί που πρέπει να σταθούν μπροστάρηδες για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας, των μεγαλύτερων κομματιών της άυλης και της υλικής μας κληρονομιάς. Είναι αυτοί που νιώθουν το βάρος του να κρατάς την ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά. Είναι χρέος και όχι το μέσον για εφήμερες αναλαμπές.

Είτε το θέλουμε, είτε όχι όπως έχω γράψει παλιότερα είναι μια σοβαρή προοπτική ανάπτυξης, για τον τόπο μας που βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Ο σχεδιασμός της στρατηγικής εντοπίζει την θέση του καθενός στο περιβάλλον που κινείται, την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων, των ευκαιριών και των απειλών. Εν αντιθέσει, οι εγωισμοί και οι παιδιαρισμοί που θέλουν να προκαλέσουν διαχωριστικές τάσεις με μικροπολιτικά οφέλη (εκλογές γαρ), αυτό που θα κάνουν θα είναι να γιγαντώσουν το τείχος της εσωστρέφειας μας.

Ας μην μείνουμε στα τωπονύμια, ας κοιτάξουμε το κοινό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου