Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ

Εκτός από τα γουναρικά, τα δερμάτινα, τα σαλιάρια, τα κρασιά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα αγόραζαν βιβλία από τη Σιάτιστα ως αναμνηστικά. Όχι οποιαδήποτε βιβλία. Βιβλία με θεματολογιά σχετική με την Σιάτιστα.

Βιβλία που έγραψαν Σιατιστινοί ή αφιερώνονται εξ’ ολοκλήρου στην Σιάτιστα. Οι δύο τόμοι με την ανθολογία «ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» του Γεώργιου Μέγα , τα Λευκώματα των φωτογραφήσεων του Αριστοτέλη Ζάχου, «Μακεδονία – Ήπειρος 1912-1913. Εντυπώσεις από τον πόλεμο» της Θάλειας Φλωρά - Καραβία και πόσα άλλα.

Συμπεριλαμβάνονται που δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στην Σιάτιστα. Όπως η Τριλογία του Νίκου Θέμελη, το μυθιστόρημα "Φλογισμένες Θάλασσες" του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου που αναφέρεται στον Γεώργιο Παπάζωλη, ο «Βαλκάνιος Πραματευτής» του Χρίστου Ζαφείρη.

Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα βιβλία. Και βιβλία που θα μπορούσαν να εκδοθούν. Πόσοι δεν θα ήθελαν να αγοράσουν μια πολυτελή έκδοση του πρώτου νεοελληνικού αλφαβηταρίου, ένα λεύκωμα με τα αρχοντικά και τις εκκλησίες της Σιάτιστας, ένα βιβλίο για την πρώτη ελληνική εφημερίδα;

Δώρα που θα αγοράζαμε και εμείς για έναν δικό μας άνθρωπο. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή. Πως θα αντιληφθεί ο υποψήφιος αγοραστής ότι δεν είναι βιβλία που απλά βρίσκονται στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου της πόλης αλλά έχουν άμεση ή έμμεση σχέση στην Σιάτιστα. Εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από το πόσο επιτυχημένα θα προβάλλουμε σε ανώτερο επίπεδο αυτό το συγγραφικό έργο και πως θα τα προβάλλει ξεχωριστά από τα υπόλοιπα βιβλία ο κάθε βιβλιοπώλης.

Δεν πρέπει ποτέ να παραγνωρίζουμε το πνευματικό έργο που παράχθηκε στην Σιάτιστα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την αξία ενός βιβλίου. Ο εσωτερικός κόσμος εξάλλου είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν άρχοντα και όχι τα στολίδια και τα φανταχτερά ρούχα και τα πλούσια γλέντια.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου