Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

"Ο εκδότης αυτής της εφημερίδας Μαρκίδης Πούλιου είναι ένα ύποπτον υποκείμενον"

Η φράση από είναι επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του Καγκελάριου της κυβέρνησης της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας Franz Maria von Thugut (1736-1818) και του πρέσβη της στην Κωνσταντινούπολη Peter Ηerbert von Rathkeal (1735 – 1802). Βρίσκεται στο βιβλίο «Οι αδελφοί Πούλιου, ο Γ. Θεοχάρης και άλλοι σύντροφοι του Ρήγα». Είναι ένα από τα πολλά έγγραφα στα οποία δηλώνεται ότι οι Τούρκοι γκρινιάζουν για την «ΕΦΗΜΕΡΙΣ». Δημοσιεύτηκε την 7η Δεκεμβρίου του 1797.

Μία μέρα ακριβώς πριν την σύλληψη του Ρήγα.



Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης ο Διερμηνέας της Υψηλής Πύλης απαιτεί το κλείσιμο της εφημερίδας. Οι Αυστριακοί εκφράζουν αντίστοιχα παράπονα για τις γαλλικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα γραφώμενα των οποίων ενοχλούνται. Ο Γάλλοι με τον Ναπολέοντα είναι σε πόλεμο με την Αυστροουγγική Αυτοκρατορία. Ο Υψηλάντης υποχωρεί και ζητεί τουλάχιστον να σταματήσει από την Βιέννη η αποστολή των εφημερίδων στην Κωνσταντινούπολη.

Franz Maria von Thugut (1736-1818)

 Σύμφωνα με τον Υψηλάντη, «τα φύλλα αυτά αναγιγνωσκόμενα από τους ιερείς, τους εμπόρους, τους αργοσχόλους, και γενικώς από όλας τας τάξεις των Ελλήνων, παρέχουν ύλην δια τας πλέον παραλόγους συζητήσεις επί της πολιτικής»

Αλλά και ο πρέσβης έκανε την δικιά του έρευνα,

«μου ελέχθη ότι αυτή (η εφημερίδα) είναι γεμάτη από ψεύδη, απάτας, ειρωνείας και επιβλαβείς διηγήσεις δια τα πλέον διακεκριμένα πρόσωπα»,

«Ο εκδότης αυτής της εφημερίδας Μαρκίδης Πούλιου είναι ένα ύποπτον υποκείμενον το οποίον εμπορεύεται με επιλήψιμα βιβλία» 

ενώ ακολουθεί και ο χαρακτηρισμος «ανόητον υποκείμενον».

Κωνσταντίνος Υψηλάντης (1760-1810)

Είναι γεγονός ότι μετά από αυτό το έγγραφο η προσοχή των Αυστριακών θα είναι στραμμένη στους αδερφούς Μαρκίδες Πούλιου

Μην βιαστούμε να χαρακτηρισουμε τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη. Τον πατέρα του Αλέξανδρου, του Δημήτριου, του Γρηγορίου, του Νικολάου και Γεωργίου. Είχε μια θέση υψηλή που για να διατηρήσει το κεφάλι του έπρεπε να περπατά σε ένα τεντωμένο σκοινί. Ο πατέρας του δεν ήταν τυχερός, αποκεφαλίστηκε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου