Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗΣ | Ένας από τους πρωτοπόρους της Τηλεκαρδιολογίας

Αθανάσιος Κων. Κανατσούλης (1897 -1967)
Σήμερα έλαβα το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Καλημέρα σας ! Ονομάζομαι Βαγγέλης Αναγνώστου και είμαι χειρουργός, Διευθυντής στο Νοσ. Αμ. Φλέμινγκ μέχρι την συνταξιοδότηση μου. Πριν εργαζόμουν για πολλά χρόνια στον Ευαγγελισμό. Μαζί με τον ακτινολόγο Δημ. Μπούκη κάνουμε μια βιβλιογραφική ταξινόμηση των ιατρών που δούλεψαν στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου την περίοδο 1935-1955. Βρήκαμε λοιπόν ότι ο εκ Σιατίστης, στρατιωτικός γιατρός, επιφανής καρδιολόγος, Κανατσούλης Αθανάσιος, γεννηθείς το 1896, μετά επιτυχή και ηρωική σταδιοδρομία στις ένοπλες δυνάμεις, αποστρατεύθηκε το 1940. Το 1944 διορίστηκε Διευθυντής στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσ. Ευαγγελισμός και απεβίωσε το 1967. Σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν από τους πρωτοπόρους της ΤΗΛΕΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ !!. Είδαμε ότι ασχολείστε με τα της Σιατίστης. Θα σας παρακαλούσαμε, εάν δεν σας ενοχλούμε και αν γνωρίζετε, να μας πείτε που μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι΄ αυτόν τον εκλεκτό επιστήμονα και-ει δυνατόν- να έχουμε μια φωτογραφία του για να την συμπεριλάβουμε στο αντίστοιχο άρθρο. Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε η ενόχληση προς εσάς να μην είναι μεγάλη..»

Ο χαρακτηρισμός για τον Αθανάσιο Κων. Κανατσούλη αλλά μου δόθηκε από τους συναδέλφους του. Σίγουρα είναι οι πιο κατάλληλοι για αυτό καθώς είναι σε θέση να αντιληφθούν την αξία του έργου του.

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1897. Ήταν γιός του γιατρού Κωνσταντίνου Κανατσούλη (το 1897 σπούδαζε Ιατρική στο Παρίσι) και της Αλεξάνδρας Θεοχάρους. Σπούδασε Ιατρική στην Λυών όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Διετέλεσε
1923 – 1926: Διευθυντής του Παθολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Broussais στο Παρίσι.
1926 – 1930: Καθηγητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
1930 – 1944: Ιδρυτής και Διευθυντής του Καρδιολογικού Κέντρου του Στρατού.
1944 – 1946: ιδρυτής και Διευθυντής του Καρδιολογικού τμήματος του θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός».

Συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας (1951) και στο Συνέδριο της Γαλλικής Εταιρείας για την πρόοδο των επιστημών, όπου παρουσίασε την επιστημονική του εργασία που συνέβαλλε την εφεύρεση του τηλεκαρδιογράφου.

Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Καρδιολογικής Εταιρείας Ελλάδος και υπήρξε επίσης μέλος της Καρδιολογικής Εταιρείας του Παρισιού και του Επιστημονικού Συμβουλίου των Διεθνών Καρδιολογικών και Αγγειολογικών Επικαίρων. Συνέγραψε πλήθος επιστημονικών βιβλίων, άρθρων και μελετών.



Τιμήθηκε με τα παράσημα:
Ταξιάρχης Φοίνικος Μετά Ξιφών,
Χρυσός Σταυρός Γεωργίου Α’
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας
Ιππότης Λεγεώνος της Τιμής (Γαλλία).

Παντρεύτηκε την Ελένη Καψαμπέλη και πέθανε το 1967.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Λεύκωμα «Σιατιστέων Μνήμη», ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ, Γ85, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου