Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Το ξέραμε αυτό; Η Σιάτιστα είχε υποδομές από τον 18ο αιώνα;

Ένα από τα πιο τεκμηριωμένα επιστημονικά συγγράμματα σχετικά με τα αρχοντικά της Σιάτιστας είναι του Νικολάου Κ. Μουτσόπουλου με τον τίτλο "ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ".

Ο Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος, 90 ετών σήμερα, κατέχει την θέση του ομότιμου καθηγητή του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Για το έργο του αυτό θα μιλήσουμε σε κατοπινή ανάρτηση μας.

Από το πλούσιο υλικό που περιέχει το σύγγραμμα του, αντλούμε μια ενδιαφέρουσα -θα την χαρακτήριζα- πληροφορία (σελ. 41), την οποία και αυτός την σειρά του, αναφέρει ότι την άντλησε από την βιβλιογραφική πηγή "Τα αρχοντικά σπίτια της Σιάτιστας του ΙΣΤ και ΙΖ μ.Χ. αιώνος, Γεώργιος Γκανούλης, Μακεδονικόν Ημερολόγιον, (1939)" και η οποία αφορά το Αρχοντικό του Οίκου Μανούση.


"H πλακόστρωτη αυλή πλην των άλλων διαμερισμάτων έχει και μιαν πηγήν, το ύδωρ της οποίας έρχεται υπογείως με πήλινους σωλήνας από την συνοικίαν των Δώδεκα Αποστόλων"


Περιγράφεται δηλαδή η ύπαρξη δικτύου ύδρευσης στην Σιάτιστα από τον 18ο αιώνα που όπως επισημαίνει ο Μουτσόπουλος  δεν υπήρχε αντίστοιχο σε όλη την Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Υπήρχε επίσης και δίκτυο αποχέτευσης.

Την χρηματοδότηση την είχαν αναλάβει οι απόδημοι Σιατιστινοί. Οι απόδημοι Σιατιστινοί δεν ήθελαν, μόνο, η οικία τους να έχει το μέγεθος, την κτιριακή μορφολογία και τον διάκοσμο που άρμοζε στην οικονομική τους ευμάρεια αλλά φρόντιζαν η πόλη τους να έχει και τις κατάλληλες υποδομές που θα εξυπηρετούσαν τις οικίες τους και τους συντοπίτες τους.

Προφανώς και είχαν αντιληφθεί την σημασία αυτών των υποδομών από την διαμονή τους και την εργασία τους στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου