Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Στην σημερινή ανάρτηση θα παρουσιαστεί η εργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σιάτιστας με τίτλο "ΒΙΒΛΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ".



Η παρουσίαση, το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής, ήταν και η ομώνυμη παρουσίαση, που είχε ενταχθεί στην πράξη "Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις τρεις περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση δια βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Το ΚΠΕ με τις δράσεις του συνέβαλλε σημαντικά στην προβολή της Σιάτιστας και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών κατ' αρχάς και των ενηλίκων στην συνέχεια. Η απουσία του τώρα επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο που είχε για την Σιάτιστα.

Η ομάδα εργασίας αποτελούνταν από τους Καλλιόπη Μποντά, Στέργιο Αντωνιάδη, Παναγιώτη Περπέσα, Κωνσταντίνο Τηλαβερίδη και Αναστασία Χατζηζήση.
Θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μια πολύ μικρή εισαγωγή στους όρους Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίου και Βιοκλιματικά Στοιχεία.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων κλιματικών συνθηκών στο εσωτερικό του κτιρίου (θερμική και οπτική άνεση, ποιότητα αέρα) με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες περιβαλλοντικές πηγές (ήλιο, αέρα - άνεμο, νερό, έδαφος).

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση, την ψύξη και το φωτισμό των κτιρίων.

Ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός θα ορίσει εκείνα τα στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό, όπως ο προσανατολισμός του κτιρίου, οι διαστάσεις και η θέση των ανοιγμάτων των κτιρίου (πόρτες και παράθυρα) και τα υλικά από τα οποία αυτό θα δομηθεί.



Θα πρέπει να επισημανθεί πόσο σημαντικός ήταν ο βιοκλιματικός σχεδιασμός τον 18ο αιώνα που δεν ήταν διαθέσιμες οι πηγές ενέργειες και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα που έχουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου