Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ο Κωνσταντίνος Δούκα και η Πρακτική Αριθμητική


www.siatistanews.gr
Οπως μας πληροφορεί η κ. Ζωγράφου με το όνομα Κωνσταντίνος Δούκα είναι γνωστά δύο πρόσωπα. Δύο πρόσωπα με διαφορετικό ρόλο στην ιστορία. Η οδός που συνδέει την κεντρική πλατεία της Γεράνειας με την Περιφερειακή Οδό ονομάστηκε Κωνσταντίνου Δούκα χωρίς να αναφέρεται στην σχετική απόφαση του ΔΣ Σιάτιστας (263/90) πιο πρόσωπα από τα δύο τιμάται. Ίσως γιατί να θεωρούταν τα δύο αυτά πρόσωπα, ένα.

Στην σημερινή μας ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τον Κωνσταντίνου Μιχαήλ Δούκα.

Ο Κωνσταντίνος Μιχαήλ Δούκας γεννήθηκε στη Σιάτιστα γύρω στα 1752. Νέος ακόμη πήγε στη Βιέννη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση του έργου του Σ. Γκούντζ «Πρακτική Αριθμητική», το οποίο εξέδωσε το 1820 με δικά του χρήματα, για να το χρησιμοποιεί και η νεολαία της εποχής του και οι «με το εμπορικό Σύστημα ενασχολούμενοι».
Το εξώφυλλο της Πρακτικής Αριθμητικής [4]

Παραθέτουμε, σε ελεύθερη μετάφραση, απόσπασμα της Εισαγωγής του βιβλίου [3]:

«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΓΕΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΜΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΚΑΛΟΥΣ!

Τη στιγμή που τα παιδιά της αγαπημένης μας Πατρίδας συναγωνίζονται για το Καλό της προξενώντας παρηγοριά και χαρά, δεν μπόρεσα να μείνω αδιάφορος θεατής και να μη συνεισφέρω κι εγώ κατά τις δυνάμεις μου μια κάποια βοήθεια / διευκόλυνση στους νέους που πρόθυμα ασχολούνται συστηματικά για το Καλό της.

Ελπίζω λοιπόν ότι αυτό μου το μικρό Πόνημα (έργο), με πληροφορίες από το τρίτομο έργο του δασκάλου της Μαθηματικής Σ. Γκουντζ- σχολάρχη στην Πράγα- τις οποίες συνέλεξα με επιμέλεια και τις πλούτισα με πολλές άλλες προσθήκες, θα είναι ωφέλιμο στον κάθε Συνάδελφό μου, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που ασχολούνται με το εμπόριο.

Αποφάσισα να το εκδώσω με προτροπές φίλων μου και φίλων του γένους μας. 

Δεχθείτε το, λοιπόν, αγαπητοί και «φιλογενέστατοι Συνάδελφοι» με τη συνηθισμένη Σας επιείκεια και, αν δεν καταφέρει να γίνει αρεστό στον καθένα σας ξεχωριστά, παρακαλώ να με συγχωρήσετε.

Ο Εκδότης»

Από μια πρόχειρη έρευνα ανακαλύφθηκε ιστότοπος δημοπρασιών, ανάμεσα, στα οποία δημοπρατεί το δίτομο έργο του Δούκα [4]. Περιγράφοντας την δομή του περιεχομένου του αναφέρει συνοπτικά:

Στην αρχή πίνάκας περιεχομένων του τόμου Α., στο τέλος πίνακες: «σύγκρισις του εμπορικού ζυγίου των επισημοτέρων εμπορικών πόλεων», «σύγκρισις του εμπορικού μέτρου των επισημοτέρων εμπορικών πόλεων...»,  περιεχόμενα του τόμου Β, παροράματα, «κατάλογος των φιλογενών και φιλοκάλων συνδρομητών». 

ΠΗΓΕΣ

  1. Ανδρέου Παπαδοπούλου Βρετού, Νεοελληνική Φιλολογία: ήτοι κατάλογος των από πτώσεως της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι εγκαθιδρύσεως της εν Ελλάδι βασιλείας τυπωθέντων βιβλίων παρ' Ελλήνων εις την ομιλουμένην, ή εις την αρχαίαν ελληνικήν γλώσσαν.
  2. http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ελληνομνήμων, ανάρτηση: 1/7/2013.
  3. http://www.siatistanews.gr/siatista/SIATISTA-e-apotyposi/Apotyposi/Dromoi-text/30-Douka.html.
  4. http://www.botsisauctions.com/gr/AuctionsDetails/377/%CE%94%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%91%CE%A3,-%CE%9A%CE%A9%CE%9D/%CE%9D%CE%9F%CE%A3-%CE%9C.-



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου