Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«Σβήστι τις λαμπάδις και έβγατι έξου», μια γραπτή μαρτυρία για τον "Σκοτωμό"



www.siatistanews.gr


Στο παράρτημα από τα Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, Υπό Φιλίππου Αν. Ζυγούρη" (Επιμέλεια Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου) παρατίθεται μία από τις δύο επιστολές που αποτελούν γραπτή μαρτυρία για  τον "Σκοτωμό". Η επιστολή φυλάσσεται στην Μανούσεια Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας. Φωτοτυπία της επιστολής περιέρχεται στο παράρτημα.


Η επιστολή γράφτηκε προφανώς από κάποιον που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, μόλις δύο εβδομάδες αργότερα ενώ αναφέρει και μερικά από τα ονόματα των νεκρών.

Απόσπασμα από το πλήρες κείμονο της επιστολής

Εις Κραϊόβα 1839 Απρι(λί)ου 24
………………………………………………………………………..
Και σας γράφου της Λαμπρής, της Λαμπρής τα βάσανα και κίνδυνουν απού τραβήξαμι την ώρα οπού πήγαμι στην εκκλησιάν. Καθώς και άλλις χρονές, σήμανιν στις πέντι η ώρα και συνάχθηκιν ο λαός όλους και, καθώς ήρθι ο Δεσπότης και σέφτηκι μέσα στο ιρό και βγήκι και λέγει «Λάβιτι φως», μετά τηρώ: κερί δεν άναφταν, έσβησαν καναδυό φορές. Βγήκιν έξω να κάμη την Ανάστασιν. Δυο φορές είπαν το «Χριστός Ανέστη» και, εκειά που ίστηκάμι, ήρθιν μια βροντή από τον Θεό και ταράχτηκάμι και άκουσάμι ένα λόγο από τους άνδρι και λέγει: «Σβήστι τις λαμπάδις και έβγατι έξου».Και χίρισάμι να κατιβαίνουμι απάντηάλλη και γίνηκι σκουτωμός: σκοτώθηκαν γυναίκις και πιδιά ιβδομήντα ψυχές ηση αποχθήκαμι τη θε(…;) σήντα, την Ναούμινα Τζην, την Κώστινα μι το Τιουτάνη, τη Σουλτάνα Ζυγούρους, τη Τζήμινα Καστουργενή, τη Λίτα τι Νιόπιλη, του Κότζη του Νιόπιλη το κορίτζι και άλλις πουλλές 
…….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου