Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Η "Εφημερίς" σε ψηφιακή μορφή απο την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας

Στην μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα "Ο ελληνικός προεπαναστατικός τύπος. Η Εφημερίς των Μαρκίδων Πούλιου" της Ευγενίας Χατζηγεωργίου από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικό τμήμα του συνόλου των φύλων της "Εφημερίς" ψηφιοποιημένο από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας (Österreichischen Nationalbibliothek).



Μετά από αρκετή έρευνα, τελικά ανακάλυψα ότι αυτό όντως ισχύει. Έτσι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=eph υπάρχει η σελίδα στην οποία από το έτος 1790 μέχρι το έτος 1797 δίνονται σε ψηφιακή μορφή αρκετά μεγάλος αριθμός φύλλων της πρώτης ελληνικής εφημερίδος.

Χωρίς να ξέρω το λόγο, δεν είναι διαθέσιμα φύλλα της εφημερίδας από τα έτη 1795 και 1796. Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί ανοίγοντας το παράθυρο που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα διαθέσιμα έτη, να δει για ποιες ημερομηνίες διατίθενται τα φύλα της εφημερίδας και να αποθηκεύσει όποιο επιθυμεί σε ψηφιακή μορφή.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο ιστότοπος αυτός είναι ένας θησαυρός που περιέχει ψηφιοποιημένα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες ανεκτίμητης ιστορικής και όχι μόνο αξίας.


Μια επίσκεψη ίσως θα σας πείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου