Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΜΟΙΡΑΙ, από το ΠΑΝΘΕΟΝ στο Αρχοντικό Κανατσούλη

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε περιγράψει την τοιχογραφία με τον τίτλο "ΓΟΡΓΟΝΕΣ" στο Αρχοντικό Χατζημιχαήλ - Κανατσούλη. Θέμα μας σήμερα η τοιχογραφία με τον τίτλο "ΜΟΙΡΑΙ".
ΜΟΙΡΑΙ
Η τοιχογραφία όπως και αυτή με τις γοργόνες είναι τμήματα μιας μεγαλύτερης τοιχογραφίας που διακοσμεί το χειμωνιάτικο του μεσοπατώματος στο Αρχοντικό Κανατσούλη με τον γενικό τίτλο ΠΑΝΘΕΟΝ και η οποία περιέχει στο μεγαλύτερο τμήμα της θέματα από την ελληνική μυθολογία.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναλύσουμε για αυτό που αποτέλεσε έναυσμα και πηγή έμπνευσης του δημιουργού του ΠΑΝΘΕΟΝ αλλά και για την ταυτότητα του δημιουργού.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Μοίρες ήταν κόρες του Κρόνου και ήταν τρεις.

Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, "αυτή που κλώθει", γνέθει το νήμα της ζωής, (συμβολίζει το παρόν).

Η Λάχεσις (το παρελθόν), το ξετυλίγει, (μοιράζει τους κλήρους, καθορίζει τι θα "λάχει" στον καθένα, εξ ού και λαχείο).

Η Άτροπος το κόβει, όταν έρθει η ώρα (συμβολίζει το μέλλον).

Ο ζωγράφος μας και εδώ δίνει μια δική του εκδοχή στο μύθο, οι τρεις μοίρες καθισμένες σε ένα βουνό, η Κλωθώ με γαλάζιο φόρεμα, η Λάχεσις  με κόκκινο και Άτροπος με γαλάζιο κρατάνε το νήμα της ζωής και μπροστά τους περνάνε οι ζωές των ανθρώπων.

Η δύσκολη πορεία τους πάνω στο βουνό μπροστά από τις μοίρες ίσως συμβολίζει την διαδρομή της ζωής που είναι γεμάτη δυσκολίες. Στο τέλος το νήμα της ζωής κόβεται και κατακρημνίζεται από το γκρεμό, στον θάνατο, όπως μάλλον συμβολίζει ο ζωγράφος στην βάση αυτής της τοιχογραφίας.


ΠΗΓΕΣ

Ελληνική μυθολογία, Οι Θεοί, Ι. Θ. Κακριδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου