Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η αρχαιότερη εικόνα της Σταύρωσης βρίσκεται στην Μονή του Όρους Σινά;

Η εικόνα της Σταύρωσης που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση έχει κάποια στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες.

Καταρχάς το τμήμα της εικόνας (που δυστυχώς δεν σώζεται ολόκληρη) βρίσκεται στη Μονή του Όρους Σινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών πρέπει να είναι από τις αρχαιότερες γνωστές εικόνες της Σταύρωσης.


Ποια είναι τα βασικότερα και πιο εύκολα αντιληπτά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει, εκτός από την παλαιοτητά της [1];
  •  Ο Χριστός δεν εμφανίζεται γυμνός στο σταυρό. Είναι το στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι η εικόνα είναι πολύ παλιά γιατί στις πρώτες αγιογραφίες, οι αγιογράφοι θεωρούσαν ασέβεια να ζωγραφίσουν γυμνό τον Χριστό.
  • Πάνω από την μορφή της Θεοτόκου αναγράφεται η συντομογραφία ΑΓΜΑ δηλαδή Αγία Μαρία στοιχείο που παραπέμπει πριν την περίοδο της Εικονομαχίας δηλαδή πριν το 726 μΧ.
  • Αναγράφονται τα ονόματα των εσταυρωμένων ληστών. Γέστας και Δήσ(μας). Τα ονόματα των ληστών δεν αναφέρονται στα αποδεκτά από την εκκλησία ευαγγέλια αλλά στα απόκρυφα και συγκεκριμένα σε αυτό του Νικοδήμου. Ο Δήσμας ήταν αυτός που μετανόησε (παραθέτω το σχετικό απόσπασμα [2]).


ΠΗΓΕΣ

  1. Η αρχαιότερη εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2017/01/blog-post_116.html
  2.  Ο σταυρός του καλού ληστή, https://leipsanothiki.blogspot.gr/2014/03/311.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου