Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τα τσιγάρα ΑΤΛΑΣ του Σιατιστινού καπνεργοστασιάρχη Δούκα Σαχίνη

Η σημερινή μας ιστορία ξεκινά με αφορμή μια παλιά διαφήμιση των τσιγάρων «ΑΤΛΑΣ» από την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.



Ο Εθνικός Διχασμός ξεκίνησε το 1915 και κατέληξε με την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και Βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφώνησαν για την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Σύμμαχοι της ΑΝΤΑΝΤ (Αγγλία – Γαλλία – Σερβία και αργότερα ΗΠΑ) για να εκβιάσουν την Ελλάδα να μπει με το μέρος τους στον πόλεμο αποβιβάζουν στρατεύματα τους, στην Θεσσαλονίκη. Στα στρατεύματα αυτά ανήκουν οι στρατιώτες της διαφήμισης που θαυμάζουν την ποιότητα των τσιγάρων «ΑΤΛΑΣ».

Το σκίτσο της διαφήμισης, σύμφωνα με τον φίλο της σελίδας μας Στάθη Ταρίνα, το σχεδίασε ο Κωνσταντινουπολίτης γελοιογράφος Νικόλαος Κεσσανλής (1859-1931), γνωστός με το ψευδώνυμο Παπατρέχας. Στην διαφήμιση αναφέρει και τον ιδιοκτήτη των τσιγάρων «ΑΤΛΑΣ». Είναι ο Δούκας Σαχίνης!




Ο Δούκας Απόστολου Σαχίνης είναι γόνος της μεγάλης Σιατιστινής οικογένειας Σαχίνη. Δυστυχώς τα στοιχεία για την οικογένεια είναι λιγοστά. Αλλά εδώ θα περιοριστούμε στον Δούκα Σαχίνη.

Ο Δούκας Σαχίνης χρηματοδότησε την έκδοση (1929) του βιβλίου του Ιωάννη Αποστόλου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» που είναι η παλαιότερη εκδοτική προσπάθεια με τέτοιο αντικείμενο.
Ο Δούκας Σαχίνης στο αφιέρωμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος με τίτλο «1915-2015, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ» περιγράφεται ως καπνεργοστασιάρχης. Ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του συνδέσμου. Συμμετείχε στο πρώτο (1915) ΔΣ του Συνδέσμου στο οποίο χρημάτισε ταμίας το 1917. Το 1918 ως εκπρόσωπος του συνδέσμου κατέλαβε και μια θέση δημοτικού συμβούλου .


Ο Δούκας Σαχίνης πρόσφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας (siatistanews.gr). Είναι ο πατέρας της Βασιλικής Σωσσίδου – Σαχίνης μεγάλης ευεργέτιδας της Σιάτιστας. Από δημοσίευση της στο Λεύκωμα προέκυψαν και οι περισσότερες πληροφορίες της σημερινής μας ανάρτηση.


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD
lkotsikas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου