Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Πως μια μειοψηφία των προεστών πίκρανε τον Νικόλαο Κασομούλη στην Σιάτιστα!

Το μοναδικό περιστατικό, που εξιστορήθηκε από την σελίδα μας για τον Νικόλαο Κασομούλη, είναι του Απριλίου του 1821 όταν αυτός έρχεται στην Σιάτιστα και με χαρά αντικρίζει και αγκαλιάζει τους δικούς του ανθρώπους.

Η οικογένεια του στην Σιάτιστα είναι η μητριά του Αλεξάνδρα, οι αδερφές τους Σουλτάνα και Αικατερίνη. Αγνοεί για την τύχη του πατέρα του Κώστα και των αδερφών του Γιάννη και Γιώργη.
Όταν φεύγει μετά από πέντε μήνες από την Σιάτιστα στο χωριό Μεταξά με χαρά βρίσκει και τον αδερφό του Γιάννη που τον θεωρούσε χαμένο.

Τον Ιανουάριο του 1822, ο Κοσομούλης μαθαίνει ότι όλη η οικογένεια του είναι συγκεντρωμένη στην Νάουσα. Ο πατέρας του, επειδή οι Τούρκοι γνωρίζουν την δράση του γιου του Νίκου, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Αργότερα μετά την σφαγή στην Νάουσα τον Απριλίου του 1822, ο Νικόλαος Κασομούλης μαθαίνει από ένα από τα αδέρφια της μητέρας του θλιβερά μαντάτα. Η οικογένεια του χάρις την γνωριμία του πατέρα του με τον Τούρκο Μεχμέτμπεη Διβόλη είχε γλυτώσει και ήταν ζωντανή. Εκτός από τον πατέρα του, που υπέκυψε στα τραύματα του κατά την διάρκεια της πολιορκίας του σπιτιού του από τους Τούρκους. Είχε προλάβει μαζί με τους συμπολεμιστές του να σκοτώσει 18 Τούρκους.

Όλοι οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στο χωρίο της μητέρας του στο Πισοδέρι. Από τους συγγενείς της μητέρας του ο Μεχμέτμπεης ζητούσε 25.000 γρόσια.

Ο Κασομούλης δεν μπορεί να βρει τα χρήματα για να απελευθερώσει την οικογένεια του γιατί συνέβη και ένα άλλο κακό που το εξιστορεί και αυτό ο αδερφός της μητέρας του.

«Η κινητή σας κατάστασις, όπου είχαν αφήσει εις Σιάτισταν, μερικοί κηφήνες προδόται προεστοί επρόδωσαν τα κιβώτια, και τα έβγαλαν από την κοινήν κρυψώναν, και επώλησαν όλα τα ειδίσματα σας επί δημοπρασίας ως αποστατών ο … από Καστοργιάν και οι εχθροί σας προεστοί ώστε καμμία ελπίς δεν σας μένει από την περιουσία όπου είχετε».

Το ποσό που χάθηκε ο Κασομούλης το υπολογίζει περίπου στα 300.000 γρόσια.

Όλα όσα περιέγραψα, περιέχονται στον πρώτο τόμο των Στρατιωτικών Ενθυμημάτων που έγραψε αργότερα ο Νικόλαος Κασομούλης. Κάθε πίκρα του δικαιολογημένη.

Τα ονόματα των προδοτών είναι γνωστά αλλά δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει σε τίποτα να τα αποκαλύψω. Διαβάσαμε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της Σιάτιστας. Όλοι γνωρίζουμε ότι μειοψηφίες τέτοιων ανθρώπων υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις περιόδους της ιστορίας μας.


Αλλά την ιστορία την διηγούμαστε για να μαθαίνουμε για το παρελθόν μας αλλά και για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου