Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Βράβευση Επισκέψιμης Παραδοσιακής Κατοικίας Σιάτιστας Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου! Τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Η Τατιάνα Ντέρου έχει ξεκινήσει με τον σύζυγο της Χρήστο Τσιότσιο μια επένδυση ανακαινίζοντας ένα από τα παλιά κτίρια της Σιάτιστας και μετατρέποντας το σε επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία. Η βράβευση της στο Συνέδριο Αμφικτυονίας Ελληνισμού μόνο τυχαία δεν είναι. Για να λύσω την απορία μερικών πως έφθασε σε αυτό το σημείο θα κάνω τρεις παρατηρήσεις!

Η στιγμή της βράβευσης της Τατιάνας Ντέρου [φωτ. siantista-info]
Με την επένδυση της, έχει διασώσει ένα από τα βοηθητικά κτίρια του αρχοντικού της Πούλκως. Ανήκει στους λίγους που έχουν αντιληφθεί ότι τα αρχοντικά της Σιάτιστας δεν είναι άψυχα μουσεία αλλά κτήρια που μπορούν να γίνουν ζωντανά σημεία της πόλης μας.

Το υλικό που εκθέτει εντός της παραδοσιακής της κατοικίας, αν δεν έχουμε καταλάβει ακόμα, αν δεν το είχε η ίδια συλλέξει και συντηρήσει, θεωρώ πιθανό πως μεγάλο μέρος του είτε θα είχε πεταχτεί, είτε θα είχε πουληθεί για λίγα χρήματα. Δεν θα είχαμε την δυνατότητα να το θαυμάζουμε και να αντιληφθούμε το μέγεθος του οικονομικού και πνευματικού μεγαλείου του παρελθόντος της Σιάτιστας. Όταν το υλικό αυτό είτε φεύγει από την Σιάτιστα είτε καταστρέφεται τότε φεύγει και καταστρέφεται ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Αλλά και στην περίπτωση που φύγει δύσκολα θα επιστρέψει και έτσι για εμάς θα είναι σαν να έχει καταστραφεί.

Τελευταία παρατήρηση. Οι τακτικές που χρησιμοποιεί η Τατιάνα Ντέρου μπορεί να θεωρεί κανείς ότι έχουν αποκτηθεί μέσα από την μελέτη βιβλίων τουριστικού μάνατζμεντ.
Δεν γνωρίζω αν όντως έχει μελετήσει τέτοια βιβλία.

Γνωρίζω όμως, ότι έχει αντιληφθεί, ότι μια τουριστική επιχείρηση, η οποία δεν βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή που βασίζεται στο κλασσικό τρίπτυχο, θάλασσα, ήλιος, βουνό, απαιτεί πολλά περισσότερα από το επενδυτικό κεφάλαιο για να είναι κερδοφόρα. 

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου