Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Το ίδρυμα Βασιλική Σωσσίδου, ακόμα μια αφορμή για κουβέντα

Με την διαφήμιση των σιγαρέτων «ΑΤΛΑΣ» γνωρίσαμε τον Δούκα Αποστόλου Σαχίνη. Οι πληροφορίες μου προέρχονταν από το άρθρο της Βασιλικής Σωσσίδου στο λεύκωμα «ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ».

Η οικογένεια Αποστόλου Σαχίνη. Τέρμα δεξιά το ζεύγος Δημητρίου και Βασιλική Σωσσίδη
Η Βασιλική Σωσσίδου ήταν αδερφή του Δούκα Σαχίνη και είχε παντρευτεί τον βιομήχανο Δημήτριο Σωσσίδη ο οποίος καταγόταν από το Νυμφαίο της Φλώρινας. Η Βασιλική Σωσσίδου με την διαθήκη της (ξανά από το λεύκωμα), διέθεσε τμήμα της περιουσίας της, για την δημιουργία του ιδρύματος «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Δ. ΣΩΣΣΙΔΟΥ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΑΧΙΝΗ».

Στο ίδρυμα αυτό άφησε ένα ακίνητο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα από το ακίνητο, όρισε ότι θα δινόταν, (πέραν της συντήρησης του ακίνητου) για την προικοδότηση μιας κοπέλας ηλικίας μικρότερης των τριανταπέντε ετών εφόσον συγκεντρωνόταν ένα ικανό για τον σκοπό αυτό. Για την διαχείριση του ιδρύματος δικαιοδότησε (με την διαθήκη της) τον Σύλλογο Σιατιστέων Θεσσαλονίκης να εκλέγει μια διμελή επιτροπή. Ορίζει με κάθε λεπτομέρεια την διαδικασία που θα τηρείται για την επιλογή της κοπέλας.

Από ακίνητο στην ίδια οικοδομή η ευεργέτρια όρισε ότι θα γινόταν η χρηματοδότηση ενός γηροκομείου στην Βέροια. Το γηροκομείο αυτό θα λειτουργούσε στην έπαυλη της Βασιλικής Σωσσίδου στη Βέροια με την υποχρέωση να φιλοξενεί τρεις γέροντες από την Σιάτιστα.

Η Σιάτιστα τίμησε την Βασιλική Σωσσίδου δίνοντας το όνομα της σε μία από τις οδούς της πόλης στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. 

Τώρα μια ερώτηση και μια πρόταση.

η ερώτηση... 
Γνώριζα για την ύπαρξη και την συνεχή λειτουργία του κληροδοτήματος Μανούση και για το Κουκουλίδειο Ίδρυμα χάρης την δημοσιότητα που δίνει στα έργα του. Υπάρχουν και άλλα ιδρύματα και κληροδοτήματα. Το ίδρυμα της Βασιλικής Σωσσίδου λειτουργεί; Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω.

η απάντηση...
Για να θυμόμαστε και να τιμούμε πιο συχνά τους ευεργέτες μας και για να ευχαριστούμε όσους συμπατριώτες αφιερώνουν τον προσωπικό τους χρόνο ασχολούμενοι με την διαχείριση των ιδρυμάτων και των κληροδοτημάτων χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, μήπως οι επιτροπές διαχείρισης τους θα έπρεπε να επιλέξουν σύγχρονα εργαλεία με την οποία θα πρέπει να γίνεται η προβολή του έργου τους;

... και μία γενική πρόταση
Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια ενδελεχής έρευνα στα ιδρύματα και τα κληροδοτήματα των Σιατιστινών. Για να θυμηθούμε και να τιμούμε όσο συχνά μπορούμε, όσους έδωσαν στην Σιάτιστα την περιουσία που μόχθησαν για να την αποκτήσουν;


Αμελώντας τα κληροδοτήματα μάλλον φερόμαστε αχάριστα στους ευεργέτες μας και στερούμε την πόλη μας από πόρους που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες που έχει.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD
lkotsikas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου