Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Τα ιαματικά λουτρά στην Καβάλα της σιατιστινής οικογένειας Ζάχου

Πλήθος αναρτήσεων αφιερώθηκαν για τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Γνωρίσαμε και τον ξάδερφο του Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο. Οι δράσεις της οικογένειας Ζάχου δεν περιορίζονται μόνο στα δύο αυτά μέλη της. Μια αρκετά αναλυτική περιγραφή έχει κάνει η Καλλιόπη Μπόντα [ΠΡΟΒΟΛΗ]. Ασχολήθηκαν με την πολιτική, συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση, δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Ζάχος Ζάχου (όρθιος δεξιά) μαζί με την συζυγό του Αναστασία και την κόρη του Ελενη [1]
Ο καπνοβιομήχανος Ζάχος Ζάχου αδερφός του Αριστοτέλη δραστηριοποιήθηκε στην Δρέσδη της τότε Σαξονίας. Η Σαξονία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν κρατίδιο στο ΝΑ άκρο της σημερινής Γερμανίας και είχε μοναρχικό πολίτευμα. Η Καλλιόπη Μπόντα ανακάλυψε δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας της τότε εποχής, όπου ο ανταποκριτής της περιγράφει την επίσκεψη του Βασιλιά της Σαξονίας Φρειδερίκου Αύγουστου στο κατάστημα του Ζάχου Ζάχου.

Φώτο Καλλιόπη Μπόντα
Όταν η επιτροπή της ανέγερσης του Αγίου Δημητρίου θέλησε να έρθει σε επαφή με τον Αριστοτέλη για να του αναθέσει την σχεδίαση του νέου ναού ζήτησε την μεσολάβηση του αδερφού του Ζάχου. Ο Ζάχος Ζάχου προσέφερε στην επιτροπή εικοσιπέντε λίρες και χρηματοδότησε την κατασκευή ενός κίονα στο περιστύλιο πίσω από το ιερό του ναού. Στο κίονόκρανο αναγράφεται το όνομα του.

Ο Ζάχος Ζάχου είναι γνωστότερος για την δημιουργία των ιαματικών λουτρών Ελευθερών στο Παγγαίο της Καβάλας. Η περιοχή μετατράπηκε σε λουτρόπολη όταν το 1908-1910 ανέλαβε την εκμετάλλευσή τους από το οθωμανικό δημόσιο.

Τρία από τα κτίρια σχεδιάστηκαν από τον αδερφό του Αριστοτέλη. Τα ξενοδοχεία Παγγαίο και Αμφίπολης και το ισόγειο κτίριο του εστιατορίου με τα χαρακτηριστικά τοξοειδή ανοίγματα. Στο τέλος με την κατασκευή και άλλων κτιρίων αναπτύχθηκε ένα μικρός οικισμός. Σήμερα υπάρχουν 31 κτίρια.

Η αναφορά στην βασιλική επίσκεψη στην επιχείρηση του Ζάχου Ζάχου στην Δρέσδη

Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο οικισμός κάποια στιγμή δυστυχώς εγκαταλείφτηκε και προσφάτως υπέστη σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά το ξενοδοχείο Παγγαίο. Τον περασμένο Αύγουστο υπογράφηκε συμφωνία με ιδιώτη επενδυτή για την αξιοποίηση της περιοχής.


Ξενοδοχείο "Αμφίπολης"
Το εστιατόριο
Ξενοδοχείο Παγγαίο

ΠΗΓΕΣ
  1. 12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, Φέσσα-Εμμανουήλ Ελένη, Μαρμαράς Β. Εμμανουήλ.

1 σχόλιο: