Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

A' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Χο Τσι Μιν στην Σιάτιστα

Η σημερινή μας ιστορία θα παρουσιαστεί με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων!

Προέρχεται από το βιβλίο της Καλλιόπης Μπόντα "Αμπελουργία και Οινοποίηση, μια παράδοση αιώνων" (σελ. 34) η οποία το ανακάλυψε στην εφημερίδα "ΕΦΗΜΕΡΙΣ" σε άρθρο (1998, φ. 160) του γιατρού Κλέαρχου Θεοδώρου.

Ποια είναι η προσωπικότητα;

Ο Χο Τσι Μιν με το χαρακτηριστικό μουσάκι 
Είναι ο βιετναμέζος πολιτικός επαναστάτης Νκουγιενκ Σιν Κουνγκ (1890 - 1969), γνωστότερος στην ιστορία με το όνομα Χο Τσι Μιν.

Ποια είναι η ιστορική του δράση;

Το Βιετνάμ από την περίοδο 1859 - 1885 ήταν τμήμα της Γαλλικής Αποικίας της Ινδοκίνας. O Χο Τσι Μιν ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας των Βιετμίν από το 1941 και μετά, ιδρύοντας την κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ το 1945 και νικώντας τη Γαλλική Ένωση το 1954, στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου κατέλαβε την Σαϊγκόν. Διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του.

Πως βρέθηκε στην Ελλάδα;


Αμανίτες στην Θεσσαλονίκη
Μετά την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα κράτησε μια στάση ουδετερότητας. Ξεκίνησε αντιπαράθεση μεταξύ του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου που οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό του 1915. Οι σύμμαχοι της Αντάντ (ανάμεσα τους και οι Γάλλοι) αποβίβασαν στρατιωτικά σώματα στην Θεσσαλονίκη για να εκβιάσουν την Ελλάδα να μπει στον πόλεμο. Οι Γάλλοι, όταν η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο, στο Μακεδονικό Μέτωπο εγκατέστησαν και άλλες τους μονάδες τους. Στην Ελλάδα ο Χο Τσι Μιν ήρθε το 1917 μαζί με τα σώματα των Ινδοκινέζων (Αναμίτες).

Σε ποιο σπίτι έμεινε στην Σιάτιστα;

Ο Γενικός Αρχίατρος του υγειονομικού του Γαλλικού Στρατού είχε την έδρα του στην Βέροια. Όταν επισκέπτονταν το Αρχιατρείο της Καστοριάς έκανε μια στάση στην Σιάτιστα. Ήθελε να επισκεφθεί τον φίλο του Μηνά Θεοδώρου (πατέρα του Κλέρχου) ο οποίος γνώριζε την γαλλική γλώσσα.
Ο γιατρός Μηνάς Θεοδώρου είχε σπουδάσει στην Γαλλία. Ιπποκόμος του Αρχίατρου ήταν ο Χο Τσι Μιν!
Ο Δήμαρχος Σιάτιστα Μηνάς Θεοδώρου (1880 - 1940)
Ο αρχίατρος είχε εκμυστηρευτεί  στον Μηνά Θεοδώρου τον θαυμασμό του, για τον ιπποκόμο του. "Ο ιπποκόμος μου είναι τόσο έξυπνος που αποκλείεται να τον αφήσω να πάει πίσω στο Βιετνάμ, χωρίς να του δώσω υποτροφία".
Οικία Μηνά Θεοδώρου

Μετά τον πόλεμο ο Χο Τσι Μιν πήρε υποτροφία για την Σορβόννη για να σπουδάσει Νομικά. Στο Βιετνάμ αναδείχθηκε ως κορυφαίος νομικός. Προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Γιατί όλη η παραπάνω ιστορία βρίσκεται σε ένα βιβλίο σχετικά με την αμπελουργία;

Ο αρχίατρος ενθουσιαζόταν μόνο με την ιδέα για το τι θα τον φίλευε ο Μηνάς Θεοδώρου. Ιδίως για το ηλιαστό κρασί, το οποίο το θεωρούσε πολύ ανώτερο από ένα φημισμένο ιταλικό κρασί της Νάπολης. Η γυναίκα του Μηνά Θεοδώρου που κερνούσε και ένα ποτήρι κρασί τον Χο Τσι Μιν, ο οποίος την ευχαριστούσε θερμά, διηγιόταν ότι δεν είχε γνωρίσει ευγενέστερο άνθρωπο.

Πως αποκαλύφθηκε αυτή η πληροφορία;

Ο Χο Τσι Μιν σε νεαρή ηλικία
Μετά την κατάληψη της Σαϊγκόν, ο Χο Τσι Μιν κάλεσε για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Όταν έμαθε ότι υπήρχαν και Έλληνες δημοσιογράφοι τους ρώτησε:
"Ρε τι κάνει ο μπάρμπα Μήτσιους από την Βέροια;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου