Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

O βουλευτής Γεώργιος Καπιτσίνης, ο νεκρός υπολοχαγός της Μάχης της Σιάτιστας


Ο υπολοχαγός Γεώργιο Καπιτσίνης,  στην μάχη της 4ης Νοεμβρίου έπεσε ηρωικά στο ύψωμα που σήμερα τιμητικά φέρει το όνομα του.

Γεννήθηκε στην Μονεμβασία το 1870. Ήταν γόνος της αριστοκρατικής οικογενείας Καπιτσινή. Είχα αναρτήσει παλαιότερα μια φωτογραφία της πολυτελούς κατοικίας της οικογένειας στην Μονεμβασία.


Συμμετείχε στον ατυχή για την Ελλάδα πόλεμο του 1897 με τον βαθμό του υπολοχαγού καθώς είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Ευελπίδων. Ήταν συνήθεια της εποχής, οι γόνοι των αριστοκρατικών οικογενειών να ακολουθούν την στρατιωτική καριέρα. Εκλέχθηκε στην περιοχή της Επιδαύρου Λιμήρας βουλευτής την περίοδο 1902 - 1904. Δεν επιβαλλόταν τότε να παραιτηθεί ένας στρατιωτικός από το στράτευμα προκειμένου να λάβει βουλευτικό αξίωμα.

Η μοναδική γνωστή φωτογραφία του Γεωργίου Καπιτσίνη είναι της περιόδου του πολέμου του 1897 και διασώθηκε γιατί την χρησιμοποίησε στον προεκλογικό του αγώνα. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1905 απέτυχε να επανεκλεγεί.


Η κατοικία της οικογενείας Καπιτσίνη στην Μονεμβασία

Από τις εκλογές αυτές ανακάλυψα μια εύθυμη ιστορία που αφορά τον Γεώργιο Καπιτσίνη. Επί της διαδικασίας αυτής υπέβαλλε ένσταση, όπως διαβάζουμε από τον ιστότοπο σπυρος πετρολεκας που χρησιμοποιεί δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ (20.3.1905), ο Γεώργιος Καπιτσίνης αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.


Τι αφορούσε η ένσταση; Οι εκλογές θα διεξαγόταν στην πρωτεύουσα του δήμου (εν προκειμένου του δήμου Βοιών) σύμφωνα με την τότε νομοθεσία. Πρωτεύουσα του δήμου ήταν το χωριό Κυπαρίσσι. Ο τότε νομάρχης Λακεδαίμονας (γιατί έτσι εννοούσε τον δικό του εκλεκτό για τις εκλογές) όρισε να γίνουν οι εκλογές σε άλλο χωριό, την Κρεμαστή, στο οποίο ήταν δύσκολη η πρόσβαση για τους ψηφοφόρους του Καπιτσίνη, αποτρέποντας έτσι την εκλογή του.

Προφανώς η ένσταση απορρίφτηκε, ο Γεώργιος Καπιτσίνης πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε όταν ξέσπασε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου