Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Οποία σύμπτωσις!

Πριν από λίγες μέρες είχαμε δημοσιεύσει από εφημερίδα της εποχής "ΕΜΠΡΟΣ", το ευχαριστήριο των συγγενών του Γεωργίου Καπιτσίνη για την συμπαράσταση στο πένθος τους για τον χαμό του ήρωα της μάχης της 4ης Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο απόσπασμα της εφημερίδας μου το απέστειλε η Καλλιόπη Μπόντα, η οποία με συμβούλευσε να προσέξω και το αμέσως επόμενο ευχαριστήριο.

Το ευχαριστήριο αναφέρεται στο πένθος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Σαχίνη.

Άσχετο θα πει κατευθείαν κάποιος! Και όμως δεν είναι αφορά και αυτό πρόσωπα με άμεση σχέση με την Σιάτιστα.



Ο Κωνσταντίνος Σαχίνης που είχε γιο τον Περικλή και την Αρετή, ήταν θείος του Δούκα Σαχίνη ιδιοκτήτης της καπνοβιομηχανίας "ΑΤΛΑΣ" και θείος της Βασιλικής Σωσσίδου ευεργετών της Σιάτιστας.

Όπως μαθαίνουμε από το ΛΕΥΚΩΜΑ "ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ", ο Κωνσταντίνος Σαχίνης με την διαθήκη πραγματοποίησε δωρεές για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σιάτιστας.

Ο Κωνσταντίνος Σαχίνης είχε και μία άλλη κόρη την Μελπομένη. Η Μελπομένη ήταν παντρεμένη με τον Αριστείδη Ζάχο. Ο Αριστείδης Ζάχος ήταν ένας άλλος από τους αδερφούς του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη.

Πλούσια ήταν όμως και η δράση του Αριστείδη Ζάχου που γεννήθηκε το 1881. Όπως μαθαίνουμε από το siatistanews.gr ορίστηκε διοικητής της πόλης των Αγίων Σαράντα για όσο διάστημα ήταν υπό ελληνική κατοχή μετά την απελευθέρωσή τους το 1912.

Στην συνέχεια εκλεγόταν βουλευτής αντιβενιζελικών παρατάξεων στις εθνικές εκλογές από το 1915 μέχρι το 1920.
Ο Αριστείδης Ζάχος ζωγραφισμένος από την Θάλεια Φλωρά - Καραβία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου