Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η ώρα των προτάσεων


Η σημερινή μας ανάρτηση περιέχει τέσσερις φωτογραφίες. 

Το αρχοντικό Καραλιώτα και η αποθήκη του Μήκα. Δύο αρχοντικά μοναδικής ομορφιάς. Το πρώτο έχει πλέον καταρρεύσει ενώ το ίδιο θα συμβεί άμεσα και για το δεύτερο.

Στην δεύτερη ομάδα φωτογραφιών έχουμε δύο σημαντικές προσωπικότητες της Σιάτιστας.
Είναι ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας και ο αγωνιστής του ’21 Νικόλαος Κασομούλης. Ο πρώτος αναφέρεται ως "Θρακιώτης" και ο δεύτερος ως "Κοζανίτης" χωρίς να υπάρχει συντονισμένη αντίδραση από την πλευρά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν έγινε καν νύξη στην ομιλία του ΠτΔ για τον Νικόλαο Κασομούλη.


Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και άλλα παραδείγματα. Είναι όμως πλέον αντιληπτό από όλους μας ότι πλησιάζουμε σε μια κατάσταση που ίσως δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμη.

Πολύ δικαιολογημένα, διατυπώνεται η άποψη ότι όταν κάποιος κρίνει τις αποφάσεις και τα έργα των άλλων θα πρέπει κάποια στιγμή να θέσει και τις δικές του προτάσεις. Η κριτική είναι εύκολη όταν είσαι στην αντίπερα όχθη ενώ είναι δύσκολη όταν είσαι αυτός που έχει οριστεί για την επιλογή και την υλοποίηση των αποφάσεων.

Από την στιγμή που ο ιστότοπος ασκεί κριτική σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα πρέπει να κάνει και τις δικές του προτάσεις.

Τώρα θα διατυπωθούν συνοπτικά και θα αναλυθούν εν καιρώ λεπτομερώς με σχετικά παραδείγματα.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1
Ανάπτυξη στρατηγικού πλάνου για την διάσωση, την επαναχρήση και την ανάδειξη των αρχοντικών της Σιάτιστας.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2
Δημιουργία φορέα για την μελέτη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας.

Οι δύο προτάσεις κινούνται προς μια κατεύθυνση. Την διάσωση και την μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ώστε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη της Σιάτιστας. Η ιστορία και το πολιτιστικό αποθέμα της Σιάτιστας θα πρέπει να «ξεφύγει» από τα στενά γεωγραφικά της όρια και να γίνει κτήμα της παιδείας της. 

Η οικονομική ανάπτυξη της Σιάτιστας στο παρελθόν, δεν αποτυπώθηκε μόνο με την κατασκευή των επιβλητικών αρχοντικών και των εκκλησιών (που δεν είχαν επιβλητικό μέγεθος επειδή αυτό πρόσταζαν οι Τούρκοι) αλλά και με την ανάδειξη προσωπικοτήτων που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών και συμμετείχαν στις εξελίξεις της ελληνικής ιστορίας.

Κλείνοντας, θα αναφέρω για ακόμα μια φορά τα γραφώμενα του καθηγητή Νικολάου Μουτσόπουλου στο λεύκωμα "ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ".

"Τότε θα γίνει η Σιάτιστα προσκύνημα, μουσείο και παράδειγμα σ' όλη την Βαλκανική.

Και πρέπει να σωθεί η Σιάτιστα, γιατί της αξίζει.

Για αν χαθούν τα αρχοντικά, χάθηκε και η Σιάτιστα."


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου