Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912 | Γεώργιος Κατεχάκης (1881-1938)

Ο Γεώργιος Κατεχάκης από τον Πλάτανο της Μεσαράς στην Κρήτη, στον Μακεδονικό Αγώνα είχε το ψευδώνυμο Καπετάν Ρούβας.



Τέθηκε επικεφαλής, μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά, του Μακεδονικού Αγώνα. Είναι ο κύριος υπεύθυνος μαζί με τον Ευθύμιο Καούδη του περιστατικού στο Σκλήθρο της Φλώρινας την νύχτα της 12ης προς 13ης Νοεμβρίου 1904 και ονομάστηκε από τους Βούλγαρους ως ο «Ματωμένος Γάμος».

Από την ελληνική πλευρά μιλάνε για μάχη, στο σπίτι που γινόταν ένας γάμος, που προκάλεσε τον θάνατο 47 κομιτατζήδων. Ο βασικός στόχος της επίθεσης των Ελλήνων ο αρχικομιτατζής Κόλε Αντρέεφ στέλεχος της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» διέφυγε.



Για την σκοπιανή και βουλγάρικη πλευρά έγινε σφαγή δεκατριών καλεσμένων του γάμου μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών. Ο έμπορος Κόλε Αντρεεφ είναι ο πατέρας του γαμπρού. Ακολούθησαν αντίποινα από τους Βούλγαρους που δολοφόνησαν δώδεκα Κοζανίτες εμπόρους στο Ξυνό Νερό της Φλώρινας. Οι λεπτομέρειες είναι πολλές που δίνονται από τις δύο πλευρές και μόνο μια αξιόπιστη ιστορική πηγή θα μας πει τι πραγματικά έγινε.


Στην Μάχη της Σιάτιστας ο Γεώργιος Κατεχάκης με το βαθμό του λοχαγού ήταν επικεφαλής των κρητικών εθελοντικών σωμάτων. Όταν αποστρατεύτηκε ακολούθησε πολιτική καριέρα. Τρεις φορές Υπουργός Στρατιωτικών και ισάριθμες φορές Στρατιωτικός Διοικητής Κρήτης. Είχε μεγάλη κοινωνική προσφορά και το όνομα του σήμερα φέρει κεντρική λεωφόρος της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: http://istorikakastorias.blogspot.com/2011/10/3-1904-1908.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου