Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Την 14η Σεπτεμβρίου 1911, την ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού, εγκαινιάζεται το Νηπιαγωγείο στην Χώρα, το οποίο κατασκευάστηκε μετά από την δωρεά του Δημήτριου Ιωαννίδη.


Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων ο Παύλος Νεράντζης (Καπετάν Περδίκας) αντιπροσωπεύοντας τους εφόρους των σχολείων της Σιάτιστας εκφωνεί έναν λόγο με τον οποίο παράλληλα εκφράζει την ευγνωμοσύνη των Σιατιστινών για τους ευεργέτες της.

«Δικαίως άρα σεμνύται και χαίρει η πατρίς ημών, διότι και αύτη έσχε την μεγάλην ευτυχίαν να γεννήση και εκθρέψη τοιαύτα φιλοπάτριδα και μεγαλόφρονα τέκνα, να ίδη πολλά και μεγαλοπρεπή καθιδρύματα δια των μεγάλων και ηγεμονικών αυτών δωρεών τιμώντα το όνομα αυτής. Χαίρει και αγάλλεται, διότι εν τη ευγενεί και σεπτή χορεία των μεγάλων αυτής ευεργετών Μανούσης, Τραμπατζή, Σαμαρά, Γκερεχτέ, Σόμπουλη, Βογκούλη…»

Έχουν περάσει εκατό και πλέον χρόνια. Ο λόγος του Καπετάν Περδίκκα, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκους αστυνομικούς δύο εβδομάδες αργότερα, παραμένει επίκαιρος. Η λίστα των ευεργετών και των δωρεές τους μεγαλώνει.

[ΠΗΓΗ: Αναστάσιος Δάρδας, Δύο ιστορικά εκπαιδευτήρια της Σιάτιστας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου